"Poželećemo da putujemo vozom"

Železnice Srbije su jedino javno preduzeće u kojem se restrukturiranje odvija po planu i za tri godine će biti završena kompletna reforma.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 17.04.2015.

11:42

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je novinarima uoči konferencije o železničkoj infarstrukturi u regionu rekla da se u naredne tri godine očekuje završetak obnove oko 500 kilometara pruga u Srbiji.

"Procena je da će kada završimo infrastrukturne projeke u toku, koji se finasiraju iz kuvajtskog, ruskog, češkog i kredita Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD), u roku od tri, četiri godine, subvencije za Železnice Srbije biti manje za 50 odsto", rekla je Mihajlovićeva.

Železnice Srbije trenutno iz budžeta Srbije godišnje dobijaju subvencije na nivou od 100 miliona evra.

Mihajlovićeva je kazala da će Srbija biti sedište transbalkanse železnice i da je strateški cilj vlade da ljudi požele da se voze našim vozovima i našim prugama.

Ministarka je na konferenciji rekla i da će od 1. jula Železnice Srbije početi da posluju kao holdning i tri preduzeća - za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe.

"Bez reformi javnih preduzeća ne možemo da očekujemo napredak i investicije. Železnice Srbije mogu da budu primer svim javnim preduzećima u Srbiji", istakla je Mihajlović.

Generani diretkor Železnica Srbije Miroslav Stojčić rekao je na konferenciji da godišnji prihod tog javnog preduzeća iznosi 218 miliona evra, od čega su 110 miliona evra subvencija.

On je rekao da je restrukturiranje tog javnog preduzeća počelo još 1991. godine, ali da se sada konačno na tome i radi.

"Promene u Železnicama su proces koji je pokrenut", rekao je Stojčić i izrazio očekivanje da će reforme biti završene u skladu da sa planovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: