"Afrička vrata su nam otvorena"

Preduzeća iz Srbije spremna su da, kao nekad, ponovo budu konkurentna na afričkom tržištu, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2015.

13:27

Default images
Foto: Tanjug

Nikolić i ministar spoljnih poslova Zambije, Hari Kalaba saglasili su se danas na sastanku u Beogradu da postoji potreba da se privrednici dve zemlje više povežu, jer im to daje veliku perspektivu, saopštila je kancelarija predsednika.

"Danas, kada se mnoge zemlje u svetu okreću saradnji sa Afrikom jer u tome vide ogroman potencijal, Srbija zna da tamo ima otvorena vrata, tamo ima već dugu tradiciju, ima svoje prijatelje i potpuno smo otvoreni da višestruko unapredimo našu ekonomsku saradnju", rekao je Nikolić.

Kalaba je istakao da je Zambija zainteresovana da od Srbije uči kako na najbolji način iskoristiti prirodne resurse kojima raspolaže, navodi se u saopštenju kancelarije predsednika.

Nikolić je zahvalio "narodu Zambije zbog principijelnog stava" da ne prizna nezavisnost Kosova i dodao da Zambija može da računa na podršku Srbije u vezi s težnjama koje ima prema međunarodnoj zajednici, a pre svega prema Savetu bezbednosti UN.

Kalaba je preneo Nikoliću pozdrave predsednika Zambije Edgara Lungua, i njegov poziv da poseti Zambiju. Predsednik Nikolić je, zahvalivši, istakao da bi voleo i da predsednik Lungu poseti Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: