"Bankarski radar ne vidi male"

Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća predviđa povećanje broja zaposlenih za 150.000 do 180.000 ljudi, izjavio je ministar privrede.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2015.

13:03

Default images
Foto: Tanjug

"Uzevši u obzir demografsku strukturu stanovništva, potrebu racionalizacije javnog sektora i neophodnost prevođenja zaposlenih iz neformalnog u realni sektor, smatramo da su ove predviđanja realna i odgovorna", rekao je ministar Željko Sertić.

Strategija ima šest strateških ciljeva odnosno stubova, koji treba da se sprovedu tokom narednih pet godina, a osnovni cilj strategije biće pozicioniranje Srbije na bolje mesto od 60-og na listi "Doing busines" Svetske banke do 2020. godine, neveo je Sertić.

Sektoru malih i srednjih preduzeća su neophodni alternativni finansijski instrumenti, a uvođenje nebankarskih nedepozitnih finansijskih institucija, koje treba da zamene neformalno finansiranje i da prevedu sivi sektor u legalno poslovanje.

"Bankarski sektor 'ne vidi' mala preduzeća u Srbiji koja 'lete ispod njihovih radara', stoga su mnogi početnici u biznisu, ali i male firme i prduzetnici koji žele da prošire poslovanje, osuđeni na neformalno zaduživanje kod rodbine ili prijatelja ili u nelegalnoj zoni. Čak je i Crkva jedan od mikrokreditora privrede i stanovništva", naveo je Sertić.

Startegijom je za 2015. predviđena i promena Zakona o privrednim društvima sa ciljem lakšeg poslovanja, a plan je da se broj registrovanih preduzeća poveća za oko 35.000 tako što će se olakšati registraciju, ali i poslovanje, rekao je Sertić.

Izmene Zakona o stečaju koje će se odvijati tokom 2015. i 2016. godine imaju za cilj da se stečaj pojednostavi i skrati na manje od godinu dana, u proseku, a očekuje se da veći broj preduzeća nego do sada nastavi rad nakon okončanja stečajnog postupka, naveo je Sertić.

On je naveo da Zakon o zadrugama, koji će biti donet 2015. treba da obezbedi uslove za razvoj zadrugarstva na savremenijim osnovama, a na osnovu internacionalnih iskustava, a primena Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza biće izvedena strožom kontrolom nego do sada, naročito u sektoru javnih preduzeća, s tim što će primena tog zakona trajati ove i sledeće godine.

"Ovom aktivnošću će se sprečavati veštačko guranje privatnog sektora u nelikvidnost jer ne može ili ne sme da naplati od javnog sektora svoja potraživanja. O zatvaranju "odškrinutih vrata" za korupciju - da ne govorimo...", kazao je Sertić.

Ukidanje obaveze vođenja Knjige evidencije prometa robe na veliko za pojedine privredne subjekte, najavio je, doneće olakšanje u uslovima poslovanja već u 2015. godini.

On je najavio da je strategijom predviđeno i uvođenje dualnog obrazovanja, obuka preduzetnika i uvođenje preduzetništva kao predmeta u obrazovni sistem, a ova i sledeća godina će se iskoristiti za uspostavljanje sistema i donošenje zakonskog okvira za promenu u sistemu obrazovanja, dok će puna primena tih mera nastupiti od 2017. do 2020. godine.

Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period 2015-2020. je, de fakto, strategija praktično cele privrede ali i strategija cele Vlade Srbije, jer je u tom domenu zaposleno dve trećine radne snage u Srbiji, naveo je ministar.

On je napomenuo da su u izradi strategije učestvovala sva ministarstva u sastavu Vlade Srbije i da je po mnogim karakteristikama, to jedinstvena strategija u istoriji Srbije, jer su predstavnici privrede prvi put "pitani“ prilikom izrade strategije, koji su dali spisak primedbi koji je postao sastavni deo Strategije.

Prvi put su se sva ministarstva obavezala da će izvršiti aktivnosti koje su predviđene Strategijom, u određenom roku, sa jasno definisanim rezultatima mera, a put je ustanovljeno i nadzorno telo za praćenje i procenjivanje sprovođenja Strategije, koje će svakih 90 dana obavestvati Vladu Srbije i javnost o rezultatima njenog sprovođenja, dodao je Sertić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: