SIEPA nestaje, subvencije 7.000 EUR

Ministarstvo privrede počelo je u Nišu javnu raspravu o Nacrtu zakona o ulaganjima čiji je osnovni cilj podsticaj razvoja privrede u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

17:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Novi zakon topi srpski deficit?

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović istakao je da je donošenje novog zakona, umesto postojećeg Zakona o stranim ulganjima, motivisano činjenicom da Srbija sada ima deficit u razmeni sa inostranstvom od 4,5 milijarde evra

"Moramo nešto da učinimo da podstaknemo privredu i izvoz, a zakon o ulaganjima će predstavljati taj podsticaj", rekao je Petrović na javnoj raspravi održanoj Regionalnoj privrednoj komori Niš.

On je istakao da će zakon o ulaganjima stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti da država investitorima pomaže brže i efikasnije.

Zakon će, kako je dodao Petrović, izjednačiti domaće i strane ulagače i garantovati slobodu ulaganja po standardima međunarodnog investicionog prava.

"Nacrt zakona predviđa subvencije za one koji investiraju, pokreću proizvodnju i zapošljavaju radnike. U zavisnosti od toga o kakvom se projektu radi i da li će on biti realizovan u devastiranom području ili ne, subvencije će se kretati u između 3.000 i 7.000 evra po radniku", kazao je Petrović.

Kako je istakao Petrović, Ministarstvo privrede napravilo je analizu o tome koju proizvodnju je u kom području Srbije potrebno razvijati i koji su to projekti od strateškog značaja koje treba podržati.

"Novac koji je do sada uložen u investicije daje rezultate, ali je kontrola tih ulaganja bila problem. Sada će se voditi računa o svakom projektu za koji se odobrava pomoć države i ti projekti će biti daleko bolje praćeni i kontrolisani", izjavio je Petrović.

Prema njegovim rečima, o investicijama će voditi računa Razvojna agencija Srbije i Savet za ekonomski razvoj.

"Razvojna agencija Srbije biće pravni naslednik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj, dok će Savet biti osnovan nakon usvajanja zakona o ulaganjima", rekao je Petrović.

On je istakao da će svi projekti, njih 192 koji su pokrenuti pod okriljem SIEPA biti realizovani do kraja, bez obzira što će ta agencija prestati da postoji.

Petrović je dodao da Fond za razvoj nastavlja da radi, ali da još nije odlučeno da li će on biti izmešten iz Niša.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o ulaganjima biće završena 5. maja u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: