Kako je Šubara stao Sertiću na žulj

Suprotne izjave Željka Sertića i Ljubomira Šubare stavile su pod lupu javnosti rad Agencije za privatizaciju, čiju je neefikasnost Sertić kritikovao, piše Danas

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

15:17

Default images
Foto: Tanjug

Naime, prvi čovek Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio je da privatizacija preduzeća u restrukturiranju neće biti završena u zakonskom roku, što je potom demantovao ministar privrede Željko Sertić.

Kako Danas saznaje u Vladi Srbije, osnovni problem predstavlja neažurnost Agencije, pa je tako dosad pripremljena dokumentacija za privatizaciju svega 12 od 512 preduzeća koja bi, kako je planirano, do kraja godine trebalo da dobiju novog vlasnika ili odu u stečaj.

Sertić, saznaje list, veoma je nezadovoljan takvim stanjem stvari, zbog čega je napravljena nova sistematizacija po kojoj će zaposlenima plata biti smanjena za 45 odsto.

Šubara je nedavno, u svom medijskom nastupu, kao osnovni razlog neefikasnosti u radu Agencije za privatizaciju naveo da je veoma malo urađeno za vreme dok je ministar privrede bio Saša Radulović, ali i da postoji opstrukcija zaposlenih u samoj Agenciji koji se plaše da će ostati bez posla, zbog čega je reagovao ministar Sertić naglasivši da to tako više neće moći.

Stručnjaci su i ranije tvrdili da Agencija već desetak godina u kontinuitetu traljavo i loše radi svoj posao.

"Generalno gledano, Agencija dela rđavo bez obzira ko je na vlasti. Zbog takvog ponašanja, preduzeća u restrukturiranju su dovedena u teško stanje i potpuno je nemoguće tu situaciju brzo rešiti. Imao sam priliku da sarađujem sa Agencijom i tada sam se susreo sa neiskusnim i neosposobljenim službenicima čiji se rad svodi na birokratsko "otaljavanje" i gledanje sopstvenih interesa", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Kako navodi, postoji niz primera da je Agencija aljkavo radila svoj posao, a ogroman broj poništenih privatizacija jasno pokazuje da nije vršila svoju osnovnu funkciju, a to je da pažljivo analizira a potom i prati rad poslodavaca sa kojima su napravljeni kupoprodajni ugovori.

On dodaje da krivicu snose i rukovodstva i sindikati u pojedinim preduzećima kojima više odgovara "status kvo" nego privatizacija ili stečaj u kome mogu ostati bez svojih radnih mesta i zavidnih primanja.

"Sertić je apsolutno u pravu kada kaže da ovako više ne može i da u Agenciji za privatizaciju treba sprovesti korenite promene kako bi mogla da odgovori svom zadatku", smatra Savić.

"I kad je reč o ideji Vlade da se preduzeća sa negativnim kapitalom prodaju po minimalnoj ceni od jednog evra, to je model koji se primenjuje u inostranstvu i daleko je bolje rešenje nego stečaj. Dakle, taj model svakako treba primenjivati, ali uz obavezivanje poslodavca da zaposli nove radnike i nastavi sa proizvodnjom čak i ako je nužno da promeni delatnost. Drugi model je Železara Smederevo, davanje investitoru upravljačkih prava uz obavezu nastavka proizvodnje", ističe Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: