Kostić bi poslednji srpski kombinat

Kompanije MK grupa i Industrija mesa Matijević najavile su da nameravaju da osnuju konzorcijum za kupovinu poljoprivrednog preduzeća PKB korporacija iz Beograda

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.04.2015.

18:59

Default images
Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, MK grupa i Matijević, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u oblasti agrara, imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju konzorcijum kao zainteresovanog kupca za PKB.

"Ideja-vodilja osnivanja konzorcijuma je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač sa drugim domaćim i stranim investitorima", navodi se u saopštenju.

Osnovna delatnost MK grupe je proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima, a Industrija mesa Matijević se od 1992. godine bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina.

Grad Beograd je vlasnik PKB korporacije koja, po navodima predstavnika Skupštine grada, ima problem s likvidnošću i funkcionisanjem jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru.

PKB duguje 30 miliona dinara, a prodajom neće biti obuhvaćeno zemljište u blizini novog Pupinovog mosta preko Dunava.

PKB trenutno obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina uglavnom služi za poroizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode intenzivne ratarske kulture koje su najisplativije i to je uglavnom semenska proizvodnja.

PKB ima u svom vlasništvu 1.400 hektara građevinskog zemljišta i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prosečna plata oko 2.000 zaposlenih je 49.000 dinara.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zaintersovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, za PKB je bilo najviše interesenata, 11 domaćih i stranih kupaca. Među zainteresovanima su bili i MK grupa i Matijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: