Višak za iskliznuća, a ne za plate

Ako se fiskalni rezultati pokažu dobro i u narednim mesecima bilo bi bolje da se taj novac koristi za slučaj da "se isklizne" u strukturnim reformama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 04.04.2015.

09:11

Default images
Foto: Tanjug

Ta opcoija je bolja nego da se povećaju plate i penzije, izjavio je sinoć predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Prema njegovim rečima, vlada je ostvarila pozitivan fiskalni rezultat, mada on nije toliko pozitivan kad se cifre gledaju nominalno.

Sa MMF-om je, kako je rekao, dogovoren deficit od 55 milijardi dinara za prva tri meseca, ali je minus između 20 i 25 milijardi.

"Za to su delom zaslužne privremene mere, stvarni deficit je oko 40 milijardi, a MMF je bio malo širi kada nam je dozvolio minus od 55 milijardio za prvi kvartal. Mi smo dakle u plusu oko 10 milijardi", rekao je Petrović obraćajući se studentima na Ekonomskom fakultetu na Panel diskusiji "Da li smo pred izgubljenom decenijom?".

On je, komentarišući najave da će se sa MMF-om pregovarati da se umanji smanjenje plata i penzija, rekao da je mnogo bolje da se taj novac koristi za slučaj da rezultati u sprovođenju strukturnih reformi budu lošiji od planiranih.

Prema njegovim rečima, reformisanje EPS-a može kasniti jer postoji problem naplate, viška zaposlenih, krađa i cene struje.

Dodao je i da se reforma Srbijagasa i Petrohemijskog kompleksa ne pomera.

"Šta ako ne uspemo sa reformom Srbijagasa pa nam zatrebaju nove subvencije do kraja godine? Šta ako Železnice ne otpuste ljude? Ako nešto isklizne, trebaće novca", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, ključno je da se, takođe, i strukturne stvari koje su deo dogovora sa MMF-om ovoga puta urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: