Agroživ u stečaj, slede otpremnine

Tek posle godinu dana štrajka zaposlenih, poznata sudbina žitištanskih klaničara. Dušan Bajatović: Vlada odvojila novac za socijalni program

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 02.04.2015.

11:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

Radnici žitištanskog "Agroživa", koji štrajkuju od maja prošle godine, naći će se u socijalnom programu države. To je najavio Dušan Bajatović, čelnik "Srbijagasa" koji je vlasnik živinarske klanice, gostujući na RT Vojvodina.

A, radnici su upravo na tome insistirali mesecima, kao i na isplati zaostalih plata i regulisanju penzijskog i zdravstvenog osiguranja, ali su svugde nailazili na "zatvorena vrata". Nije pomoglo ni što su štrajkovali glađu, pešačili do Novog Sada, blokirali bivšu fabriku i zgradu opštine u Žitištu... Tek sada je, zahvaljujući gostovanju pred TV kamerama, 500 radnika uspelo da dozna sudbinu.

Bajatović je izneo da je "Srbijagas" i te kako brinuo za radnike "Agroživa" i ustvrdio da ne snosi nikakvu odgovornost za to šta ih je snašlo. Kaže da je "Srbijagas" u klanicu "ubacio" 28 miliona evra, a još pet miliona stiglo je iz Fonda za razvoj Vojvodine.

"Međutim, tako kako su bili postavljeni, sa datim brojem radnika i efikasnošću, jednostavno, nisu mogli da opstanu na tržištu", izjavio je Bajatović, podsećajući da je posrnuli "Agroživ", zahvaljujući novom poslovnom aranžmanu, sredinom prošle godine završio u sistemu beogradskog "Mibrasa", koji je uspešno obnovio proizvodnju u Žitištu.

Ova firma zaokružila je proizvodni ciklus preuzimajući delove "Agroživa" od "Srbijagasa" i stvorila održiv sistem - ocenio je Bajatović. Ali, otkupila je i farme, silose i druge pogone koje je "Srbijagas" zakupljivao, a što ga je, kako je istakao Bajatović, koštalo "kao svetog Petra kajgana".

"Radnicima "Agroživa" ponuđeno je da pređu da rade kod "Mibrasa". Ali, od njih 550, posao je prihvatilo 130. Ostali su se opredelili za socijalni program. Dobiće ga uskoro, čim se završe bilansi, jer je Vlada Srbije odvojila novac za ovu namenu", izjavio je Bajatović, najavljujući da će "Agroživ" završiti u stečaju.

To će biti treći stečaj kompanije iz Žitišta od njenog osnivanja 1990. Zanimljivo je da je, i pored mnogih kritika javnosti i stručnjaka zbog opredeljenja za investiciju koja nema nikakve veze sa njegovom osnovnom delatnošću, "Srbijagas" krajem 2010. godine, za 11,3 miliona evra, ipak kupio "Agroživ" iz stečaja. Upravo Bajatović je najavljivao renesansu firme, ulaganje u novu klanicu i osvajanje liderske pozicije na domaćem tržištu živinskog mesa. Sve sa zadržavanjem više od 1.000 radnih mesta...

Namera "Srbijagasa" bila je da posle konsolidacije, sprovede dokapitalizaciju i pronađe strateškog partnera za "Agroživ". Ništa od toga nije se dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: