Francuzi bi da šminkaju naše pruge

Francuski privrednici iz železničkog sektora zainteresovani su za učešće u projektima modernizacije srpskih pruga, kao i koncesije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.04.2015.

10:49

Default images
Foto: Tanjug

Privrednici su danas posetili železičku stanicu Beograd centar u Prokopu.

Generalni direktor Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić rekla je da su oni došli da se upoznaju sa aktuelnim projektima srpskih železnica i da vide na koji način mogu da se uključe, bilo da je reč o izgradnji, nabavci materijala ili drugim vidovima saradnje.

"Stanica Prokop je od primarnog interesa za francuska preduzeća i zato su došli ovde, kako bi se detaljnije upoznali sa celim projektom. To je vrlo interesantan projekat za njih i nadamo se da će doći do saradnje", rekla je Ivanić.

Ona je kazala da delegaciju čini šest velikih francuskih kompanija i dva iz sektora manjih i srednjih preduzeća, kao i da je njihov dolazak u Srbiju realizovan nakon prošlogodišnje posete francuskog premijera Manuela Valsa Srbiji, kad je potpisan Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti transporta.

Frederik Parde iz Francuskih železnica, koji je direktor projekta za istočnu Evropu, rekao je Tanjugu da je došao kako bi se upoznao sa planiranim projektima Železnica Srbije i da bi saradnja mogla da se ostvari u tri oblasti.

To su projekti na modernizaciji i rekonstrukciji železničke infrastrukture u Srbiji, u oblasti urbanizacije i intermodalnosti, odnosno povezivanja različitih vidova saobraćaja, kao i kad je reč o koncesijama - eksploataciji prigradskih, regionalnih i dužih železničkih pravaca.

On je, govoreći o koncesijama, kazao da bi francuske železnice mogle, na primer, da ustupe nekom svom preduzeću da upravlja saobraćanjem vozova na nekoj prigradskoj pruzi u Beogradu, kao i prodajom karata, radi podizanja profitabilnosti.

Parde je istakao da postoje razni sistemi koji se primenjuju u evropskim zemljama, da su brojne mogućnosti za saradnju sa srpskim železnicama i da su zato došli da vide šta je Srbiji potrebno.

Među kompanijama koje su posetile Srbiju su Francuske železnice (SNCF), predstavnici Tales grupe (Thales group), Alstom transporta, Šnajder Elektrika (Sćneider Electric), grupe Ežis (Egis), kao i francuskih preduzeća koja se bave proizvodnjom kolosečne opreme ALR (Acieries et laminoires des Rives) i Meselek (Mecelec).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: