Železarinih 10.000$ neće niko

Najveća prepreka za razvoj preduzetništva u Srbiji i dalje je loše poslovno okruženje, ocenili su preduzetnici na prolećnom Vivaldi forumu na Mokroj Gori.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

09:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog tretmana države prema preduzetnicima kada je u pitanju naplata poreza.

Ljudi u Srbiji proteklih godina najčešće su ulazili u privatni biznis zato što nisu mogli nigde da se zaposle ili su hteli da u potpunosti raspolažu svojim vremenom i da na najefikasniji način organizuju posao, a ne da rade za poslodavca, istakli su na panelu "Inicijativa u preduzetništvu"

Prisutni preduzetnici su izrazili nezadovoljstvo poslovnim okruženjem u Srbiji, ocenjujući da ono i dalje nije dobro, kao i zbog nejednakog tretmana države prema preduzetnicima kada je u pitanju naplata poreza.

"Preduzetnik znači biti snalažljiv u Srbiji", rekao je osnivač firme Ninamedija Dragan Radić i požalio se da, na žalost, ukoliko želite da napredujete u biznisu u Srbiji, morate biti bar bliski sa vladajućim strukturama, a najbolje da imate direktna poznanstva.

Predstavnik CPG grupe Robert Čoban je preneo iskustva Majkrosofta iz Srbije da većina IT inženjera ne želi da ode iz zemlje za platu koja je veća za 400 do 500 evra, koliko bi dobio u zemljama Zapada.

Međutim, situacija se drastično menja kada taj stručnjak dobije decu - onda se odlučuje da ode.

Čoban je ocenio da je država proteklih godina postala generator negativnog odnosa prema domaćem preduzetništvu.

Zanimljivo je da su u jednom trenutku, učesnici panela listom odgovorili "ne" na pitanje da li bi pristali da rade u Železari Smederevo na mestu generalnog direktora za platu od 10.000 dolara mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: