Više vam ne treba lupa za kupovinu

Nova pravila o označavanju hrane obavezuju proizvođače da sastav proizvoda, poreklo, cena i rok upotrebe ubuduće budu jasno istaknuti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

17:16

Default images
Foto: Freeimages.com

Debelo istaknuta slova, uz to i strogo propisane veličine, kojima su ispisane najvažnije informacije o proizvodu trebalo bi da potrošačima ubuduće olakšaju izbor. Ipak, mnogi i dalje ne čitaju ono što piše u deklaraciji.

Iz udruženja potrošača poručuju da će novi propisi omogućiti kupcima da lakše dođu do informacija o proizvodu.

“Ne sme font biti manji od 12 a za manje proizvode od 0 do 9 milimetara, tako da vam vise neće biti potrebna lupa kad idete u prodavnicu”, kaže Goran Papović.

Iz NOPS-a poručuju da je loše što se u marketima i dalje mogu naći proizvodi sa starim deklaracijama, koji su upakovani pre stupanja na snagu novog pravilnika, ali oni koji sutra pakuju u obavezi su da svoj proizvod stave u promet poštujući nove odredbe.

U deklaraciji mora biti istaknut spisak svih sastojaka uključujući aditive. Zemlja porekla proizvoda, kao i zemlja iz koje je uvezen.

Uputstvo o upotrebi i čuvanju. Svi alergeni moraju biti ispisani drugim oblikom slova i drugom bojom. U vidnom polju potrošača treba da bude i rok trajanja namirnice.

Proizvođači hrane imali su više od godinu i po da se prilagode novim propisima. Za one koji ih se ne budu pridrzavali slede kazne

Deklaracija je lična karta proizvoda ako vi garantujete da tu ima 3 posto soli, 12 posto ugljenih hidrata, a mi ustanovimo kontrolom drugacije sankcije su neverovatne, mislim da nije dan proizvodjac ne bi smeo da na takav nacin obmanjuje potrosaca”, kaže Papović.

Još jedna od novina je i da će ubuduće i ugostitelji svoje goste morati da upozore ukoliko porudžbina sadrži sastojke koji mogu izazvati alergiju. Novi pravilnik u skladu je sa onim koji već važi u zemljama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: