"Srbija će izvoziti mleko u Kinu"

Srbija je počela razgovore sa kineskim nadležnim službama u cilju usaglašavanja sertifikata za mleko i proizvode kako bi počeo njihov izvoz na kinesko tržiste.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

13:03

Default images
Foto: Thinkstock

To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, navodeći da očekuje da će uskoro doći do stabilizacije evropskog tržišta kada je reč o prehrambenim proizvodima, pre svega mleku i mlečnim proizvodima.

"U velikoj meri smo intenzivirali razgovore sa kineskim nadležnim službama sa željom da usaglasimo sertifikate kada se radi o mleku i mlečnim prozivodima i da i na taj način otvorimo jedno veliko tržište", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Pančevu.

Da je to važno, kazala je, potvrđuje i podatak da vodeće svetske kompanije u proizvodnji mleka, kao i iz Evrope, naročito nemačke kompanije značajan deo svojih proizvoda, pre svega mleka u prahu plasiraju na kineskom tržistu.

Ona je ukazala da na tom putu računa i na dobre političke odnose Srbije i Kine i kontakte našeg premijera sa kineskim premijerom.

Upitana o situaciji na tržištu prehrambenih proizvoda, pre svega mesa i mleka, ona je kazala da smo svi svedoci poremaćaja na tržištu ovih proizvoda, pre svega u Evropi kao posledica zategnutih političkih odnosa između EU i Ruske federacije.

"Ni mi ne možemo da budemo izolovani, Srbija je u specifičnoj poziciji jer je u procesu pridruživanja EU, tako da nismo još uvek postali punopravna članica, ali smo preuzeli neke obaveze u procesu evrointegracija", rekla je ona. Te obaveze odnose se na potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine, rekla je ona.

Kako je navela Bošković, što se tiče problema sa viškom tovljenika na domaćem tržištu on j rešen na taj način što su obezbeđena sredstva iz budžeta i u postupku je proces otkupljivanja tovljenika.

"Na taj način smo napravili dogovor i dobru saradnju sa poljoprivrednicima, a što se tiče mleka u dogovoru sa Evropskom komisijom uveli smo zaštitne mere za uvoz pojedine vrste sira i maslaca", rekla je ona.

Kada je reč o mleku u prahu, država se takođe opredelila da i u tom slučaju sopstvenim sredstvima otkupi viškove mleka u prahu koji se nalaze u našoj mlekarskoj industriji kako bi se dala mogućnost da mlekari i dalje otkupljuju mleko od naših proizvođača, dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: