Sjenička jagnjetina s Novog Zelanda

Srbija proizvodi kvalitetno meso, ali građani Srbije nemaju priliku da ga jedu. Naše sveže meso izvozimo, a uvozimo smrznuto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

10:32

Default images
Foto: Freeimages.com

Mešetari ga potom odmrzavaju i puštaju u promet. Zato je savetnik premijera Dragan Glamočić rekao da će Vlada doneti mere koje će onemogućiti da se u domaćim radnjama smrznuto meso prodaje kao sveže.

Iako su nadležni godinama tvrdili da zamrznuto meso isključivo koristi klanična industrija za preradu, Glamočićeva izjava znači da država indirektno priznaje da to ipak nije bilo praksa, pišu Večernje novosti. "I do sada je, koliko je meni poznato, bilo zabranjeno prodavati smrznuto meso kao sveže, ali je javna tajna da postoji način da se ta odredba zaobiđe", kaže jedan od domaćih trgovaca, koji želi da ostane anoniman. - Uglavnom se radilo o situaciji kada neki prerađivač uveze meso za preradu, ali onda, umesto da ga preradi on ga daje u prodaju preko nekog trgovačkog lanca sa kojim sarađuje i koji je najverovatniji inicijator cele aktivnosti.

Prerađivači po pravilu koriste i meso iz domaćih izvora, a i iz uvoza, pa je onda praktično nemoguće znati o kom mesu se radi.

"Koliko god se mi sada zgražavali, radi se o posledici siromašnog tržišta i osiromašenog kupca", dodaje sagovornik lista. - Mera je više u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje. Ovakve stvari dešavale su se kada dođe sezona sušenja mesa, pa je povećani pritisak na kupovinu buta sa kostima i sveže slanine za sušenje.

Prema podacima Uprave za carinu, u Srbiju je prošle godine uvezeno više od 55 tona smrznutog svinjskog mesa. Dok je 2013. godine u našu zemlju ušlo svega 3,7 tona smrznute svinjetine.

U Pokretu za zaštitu potrošača kažu da je "najverovatnije meso iz uvoza odmrzavano i prodavano kao sveže". To se indirektno i priznaje.

"Potrošače ne raduje iznuđena uredba o zaštiti stočara", ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Ona samo privremeno i prividno štiti stočare. Ne rešava problem niske produktivnosti, visokih troškova i male ponude mesa iz domaće proizvodnje.

Uredbom će se problemi preneti na potrošače, jer će se zbog manje ponude formirati više cene svežeg mesa. Ranije se, dodaje Bogosavljević, tvrdilo da se zamrznuto meso iz uvoza isključivo koristi u industrijskoj preradi. Zbog takvih netačnih tvrdnji inspektora izgubljeno je poverenje u njihov rad.

"Ne postoji, međutim, sistem kontrole zamrznutog mesa od graničnog prelaza do prerade u proizvod od mesa", tvrdi Bogosavljević. - Ostaje prostor koji će omogućavati da se zamrznuto meso iz uvoza odmrzne i kao sveže prodaje u prodavnicama mesa.

Odgovornost je na uvoznicima, prerađivačima i prodavcima. Potrošači ne mogu da budu sigurni da su kupili sveže nezamrzavano meso. Motiv da se uvezeno zamrznuto meso odledi i proda kao sveže jeste čist profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: