Subvencije su samo "šlag na torti"

Subvencije investitorima kako bi ulagali u Srbiji samo su šlag na torti, i pomažu samo ukoliko su praćenje poboljšanjem poslovne klime, ocenjuju ekonomisti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

08:19

Default images
Foto: Thinkstock

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je, naime, rekao da uz subvencije treba sistemski raditi na sređivanju poslovnog ambijenta u državi.

Subvencije, smatra on, bi mogle da poboljšaju klimu, ali su one ipak samo "šlag na torti" i ne bi trebalo da budu sredstvo za plaćanje investitorima da dođu.

Vlahović je rekao da su ranije na uštrb subvencija propušteni drugi važni projekti koji bi bili efikasniji za srpsku ekonomiju.

"Ja bih, recimo, razvijao Garancijski fond koji je ranije ukinut, a koji je važan za razvoj malih i srednjih firmi", rekao je Vlahović.

Profesor na Univerzitetu Singidunum Zoran Jeremić poručio je da su subvencije u Srbiji više cena lošeg privrednog ambijenta.

"Verovatno polovina investitora ne bi ni došla bez subvencija", rekao je on.

Direktor Tarketa Nikola Pavičić rekao je kako ima rezervu prema podsticajima države, ali smatra da se ipak može pravdati učešće u investicijama.

"To bi bilo najbolje iskoristiti i podstaći neto izvoznike. Nama trebaju neto izvoznici koji prerađuju domaće sirovine", rekao je Pavičić.

Vlada Srbije potpisala je u utorak sa američkom kompanijom NCR ugovor o subvencijama u iznosu od četiri miliona evra, na osnovu čega će ta kompanija do 2017. godine zaposliti još 800 radnika u Srbiji.

To je prva kompanija koja je dobila subvenciju u obnovljneom programu podsticanja investicija, po ugledu na rešenja koje su primenjivale i ranije vlade. Takav sistem davanja subvencija za investicije u Srbiju lansirao je Mlađan Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: