EPS još čeka, šta će reći MMF?

Agencija za energetiku Srbije (AERS) do danas nije dobila predlog Elektoprivrede Srbije (EPS) o promeni cene struje, rečeno je Beti u toj agenciji.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 31.03.2015.

15:38

Default images
Foto: Tanjug

Iz EPS-a, za sada nema najava kada bi takav zahtev mogao da bude upućen, tako da je neizvesno da li bi struja mogla da poskupi i od 1. maja.

Odluku o promeni regulisane cene struje donosi Agencija za energetiku na zahtev EPS-a, a prema zakonu, nova cena primenjuje se 30 dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetranim fondom (MMF) da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto, uključujući i iznos akcize koja će biti uvedena.

Predstavnici MMF trebalo bi da u maju da dođu u Srbiju i obave prvu reviziju ispunjenosti uslova po kojima je odobren aranžman od 1,2 milijarde evra.

Po regulisanoj ceni struje u Srbiji se snabdevaju domaćinstva i mali potrošači, odnosno preduzeća koja su priključena na distributivni sistem, a imaju manje od 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje.

Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: