"Hoćemo u Srbiju ali nemamo euro 5"

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da postoje potencijali i volja kineskih kompanija da sarađuju u automobilskoj industriji sa srpskom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

15:39

Default images
Foto: Freeimages

Međutim, u ovom trenutku postoje konkretni problemi, naveo je on i dodao da bi vrlo brzo moglo doći do saradnje u stočarstvu i tekstilnoj industriji.

"Kada je reč o konkretnoj saradnji u automobilskoj industriji o tome razgovaraju kineske i kragujevačke kompanije, a ja im kao ambasador dajem političku podršku i podstičem ih", rekao je Mančang novinarima u Kragujevcu, gde je boravio u jednodnevnoj poseti i razgovarao i sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem. Ambasador Kine je dodao da trenutno postoje problemi u uspostavljanju konkretne saradnje u automobilskoj industriji.

"Na primer, ovde se traži 'euro 5' standard, a naše komapanije proizvode po standardu 'euro 4'. To što danas kineske kompanije ne mogu, ne znači da neće moći sutra, mnogo je važnije da mi hoćemo, da imamo volju i želju da dođe do te saradnje. Tražimo način", rekao je ambasador Mančang.

Podsetivši da su Kina i Srbija u decembru prošle godine potpisali, između ostalog, i ugovor o izvozu jagnjadi, Mančang je rekao da je Kina ogromno tržište i da nema dovoljno jagnjadi.

"Ovde ima velikih potencijala i u tome možemo brzo uspostaviti saradnju, to nije tako teško. Gradonačelnik mi je rekao da će uputiti poziv kineskim kompanijama za prvi kontakt", rekao je Mančang i dodao da bi do saradnje moglo doći i tekstilnoj industriji, u kojoj je Kina jaka, a u Kragujevcu ima kvalifikovane radne snage.

Za ambasadora Kine, koji je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Kragujevcu, prijem je organizovao gradonačelnik Nikolić, koji je izjavio da veruje da će u Kragujevcu, uz pomoć kineskih investitora, biti otvorena nova radna mesta.

"Ambasadoru smo prezentovali sve što Kragujevac izdvaja na investicionoj mapi Srbije. Zamolili smo ga da zainteresuje investitore iz Kine i verujem da ćemo naći zajednički jezik, kako je i sam ambasador rekao, i da ćemo uspeti da otvorimo nova radna mesta zahvaljujući kineskim investitorima", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: