"Ženama je teže ali biznis ih čeka"

Žensko preduzetništvo je jedan od velikih potencijala za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i potencijalno ozbiljan izvor novog zapošljavanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako je naveo predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, preduzetnice čine samo 26 odsto aktivnih privatnih preduzeća od ukupnog broja firmi u Srbiji.

Kako kaže Čadež, kod nas nema važnijeg posla od povećanja produktivnosti i konkurenosti kompanija pojedinačno i nacionalne ekonomije u celini, rasta izvoza i proizvodnje, kao i otvaranje novih radnih mesta. Čadež je rekao da statistika potvrđuje da je ekonomski potencijal žena preduzetnika slabo iskorišćen i zabrinjavajući je podatak da je zaposleno manje od 40 odsto radno sposobnih žena, a tek 15-ak odsto je samostalno u biznisu, a poređenja radi u privatnom biznisu je dvostruko više muškaraca.

On je ukazao da je pred ženama dosta barijera koje im dodatno opterećuju preduzetničke korake, počev od rodne diskriminacije i stereotipa, nedovoljno razvijene brige o deci do usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, uz već otežavajući različiti odnos žena i muškaraca prema preduzetništvu.

Prema njegovim rečima, žene preduzetnice u poslu opstaju u proseku jednu do dve godine ili možda nešto duže, a čak 99 odsto njih zapošljavanja manje od 10 radnika, najviše u sektoru usluga, dok 76 odsto preduzetnica nikada ne prevaziđe lokalne okvire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: