Novi pogoni predati RTB Bor

Kompanija SNC "Lavalin" zadužena za izgradnju topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor, predala je kombinatu na upotrebu i upravljanje sva postrojenja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

14:22

Default images
Foto: Beta/AP (arhiva)

To prakticno znaci da je sve spremno za pocetak rada novih pirometalurških postrojenja.

Posle više od tri i po godine radova, svi pogoni predviđeni projektom izgradnje nove topionice predati su na upotrebu i upravljanje RTB-u Bor.

Glavni izvođačc radova, kanadska kompanija SNC Lavalin predala je, posle izvršenih hladnih i toplih proba, na upotrebu i novu Fabriku sumporne kiseline. Time je završena izgradnja i provera i ovog dela projekta.

"Basen od danas konacno preuzima i pocinje da upravlja tim postrojenjima koja su u sklopu ovog projekta i koja su bila predmet isporuke stranih kompanija 'Outoteka' i 'SNC Lavalina'", rekao je Tanjugu Dragan Marinković, direktor projekta nove topionice.

Prema njegovim rečima, to izuzetno mnogo znači za RTB u komercijalnom, a posebno za građane Bora, u ekološkom smislu.

"Smanjiće se emisije svih štetnih materija na nivo koji je dozvoljen srpskim i evropskim propisima. Imaćemo čisto nebo nad Borom i naravno kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju bakra i jos veću proizvodnju sumporne kiseline.", kaže Marinković.

On dodaje da će već danas početi zagrevanje fabrike koja će biti spremna da primi prve gasove nastale u tehnološkim procesima u Topionici i da od njih proizvodi sumpornu kiselinu.

"Gasova iz Topionice više neće biti na dimnjaku, nego će svi dolaziti ovde u fabriku i prerađivaće se u komercijalni proizvod – sumpornu kiselinu. Iz dimnjaka iznad fabrike sumporne kiseline ispuštaće se samo prečišćeni gasovi ispod dozvoljenih granica za emisiju", naglašava Marinkovic.

U novoj fabrici sumporne kiseline godišnje će se proizvoditi 400.000 tona sumporne kiseline, koja će biti plasirana na domaće i strano tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: