Otpremninu hoće tek svaki peti

U preduzećima koja su na spisku za stečaj radilo je 5.000 ljudi, ali je do sada samo 1.100 zaposlenih izrazilo želju da dobije socijalni program.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 29.03.2015.

10:45

Default images
Foto: Freeimages.com

Ministarstvo privrede je apelovalo na radnike iz ovih 188 firmi da se prijave, jer je to preduslov da bi mogli da dobiju otpremnine. Oni koji se ne prijave, mogli bi ostati i bez posla i bez para.

"Preduzeća su dužna da u roku od 60 dana od dana prijema obaveštenja Agencije za privatizaciju, sprovedu anketu za socijalni program. Pošto su sve firme obaveštene u drugoj polovini februara, rok od 60 dana polako ističe. Taj program ne može da se menja, niti rokovi mogu da se prolongiraju i ukoliko ne iskoriste ovu šansu, radnici u preduzećima koja će u stečaj mogli bi da ostanu bez bilo kakve naknade za socijalne programe", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Sindikati uopšte nisu iznenađeni zbog slabog odziva zaposlenih.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da radnici sigurno još veruju u spas svojih preduzeća u kojima su proveli decenije.

"S druge strane, potpuno su svesni da pare od otpremnina kratko traju, a da su isuviše male da bi otpočeli svoj biznis. Veliki problem Srbije jeste manjak radnih mesta i nemogućnost novog zapošljavanja. Svi ovi ljudi su svesni da gubitkom i ovakvog posla, novi neće naći. Radi se uglavnom o ljudima pedesetih godina, koji nemaju uslove za penziju, a znaju da su male šanse da ih neko ponovo zaposli", kaže Savićeva.

Predsednica ASNS napominje da će svi koji se ne odluče za otpremnine pokušati da ostanu u preduzeću.

"Oni i sada pokušavaju da dobiju što preciznije podatke i raspituju se da li ima šanse da firma nastavi sa radom. Uostalom, i nadležni ih ubeđuju da stečaj nije kraj za preduzeća. Eto još jedne obaveze Vladi i ministrima da ono što olako obećavaju i ispune", priča Savićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: