"MMF neće popustiti za veće plate"

Iz Vlade poručuju da će se boriti sa MMF-om da u slučaju nastavka dobrih rezultata dozvole izmenu dogovora i omoguće povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

16:06

Default images
Foto: Beta/AP

Ekonomisti smatraju da MMF po ovom pitanju neće popustiti, bar ne u ovoj godini.

“Očigledno je vlada obradovana rezultatima u prva tri meseca, sa stanovišta pre svega poreskih prihoda, i pošto je videla da je taj manjak u državnoj kasi mnogo manji nego što je bilo planirano i sada misli da će tako sve do kraja godine onda može postepeno da se nešto popravi po stanovištu plata i penzija”, kaže ekonomista Jurij Bajec.

Kontrolori državnih finansija su ipak oprezni. Fiskalni savet upozorava da nije izvesno da će pozitivan trend fiskalnih rezultata biti nastavljen i tokom godine uz podsećanje da je sa MMF-om dogovoreno da eventualni viškovi budu upotrebljeni za javne investicije.

Osnovni razlog za nešto niži deficit u prvom kvartalu je blago poboljšanje naplate prihoda, ali pouzdaniju ocenu održivosti tog trenda do kraja godine još uvek nije moguće dati. S druge strane deficit bi mogao biti veći jer realizacija pojedinih mera fiskalne konsolidacije koje su ključni delovi programa sa MMF-om i od kojih se očekuju važne uštede još uvek nije izvesna – pre svega racionalizacija zaposlenosti u javnom sektoru i reforme problematičnih javnih preduzeća. Stoga, čak i ukoliko bi se prikupili nešto veći prihodi po osnovu suzbijanja sive ekonomije smatramo da bi to trebalo da bude rezerva u slučaju proklizavanja u sprovođenju preostalih reformskih mera.

Preostale reformske mere podrazumevaju trogodišnje rasterećenje državne kase od svih suvišnih i nepotrebnih troškova.

“Međutim, tu je glavna prepreka MMF jer treba sa njima raspraviti da li neke od tih glavnih pretpostavki za sprovođenje sprovode, da li mogu tako brzo da se menjaju, i oni će odmah da pogledaju da li ciljevi koji govore o tome koliki sme da bude manjak u državnoj kasi u ovoj godini, pa onda u onoj narednoj godini, pa i u 2017., ja bih ukazao na to da se radi o cifri od milijardu i 400 miliona evra”, kaže Bajec.

Do zdrave osnove za povećanje plata i penzija se ne može doći samo uštedama, već je neophodno i povećanje zarade države, ističe urednica Magazina Biznis Radojka Nikolić.

“Moramo da povećamo proizvodnju... Ne sme se izgubiti iz vida i da javni dug Srbije od 24,2 milijarde evra nastavlja da raste, a da će svaki planirani ili neplanirani manjak u državnoj kasi na kraju godine morati da se nadoknadi novim zaduživanjem”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: