"Stavimo tačku na pljačku"

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" održalo je protest ispred Narodne banke Srbije, zbog problema sa otplatom kredita u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 28.03.2015.

15:51

Default images
Foto: Tanjug

Učesnici skupa "Stavimo tačku na pljačku" zatražili su od nadležnih državnih organa konverziju kredita u švajcarskim francima u evro kredite po paritetu koji je važio na dan isplate kredita.

Oni traže i povraćaj, kako tvrde, nezakonito naplaćenog novca po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti pozajmice i umeravanje glavnice kredita u švajcarskim francima jer i posle redovne otplate od sedam, osam godina "danas duguju više nego što su pozajmili".
Foto: Tanjug
Na skupu su se mogli videti i transparenti "Pljačka. Kupiš stan, plaćaš tri", "Pirateus banda", "Tužba za priču, prenesi dalje", "Banka ili banda", a čuli su se i povici "lopovi, lopovi".
Foto: Tanjug
Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović rekao je novinarima da predlažu da se glavnica kredita u švajcarskim francima konvertuje u evro, po paritetu koji je važio na dan isplate, a na taj način bi se, naveo je, glavnica duga umanjila za 40 do 50 odsto, što bi olakšalo otplatu.

Gavrilović ističe da je najveći problem povećanje mesečne obaveze prema bankama dva i po puta, pa ako je neko imao ratu od 30.000 dinara 2008. godine, sada ona iznosi izmedju 70.000 do 75.000 dinara. On je izrazio nadu da će se u razgovorima sa NBS naći adekvatno rešenje.

Učesnici protesta prošetali su od NBS do Vlade Srbije, a zbog toga je bio blokiran saobraćaj u delu Nemanjine ulice.

Skup je obezbedjivala policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: