Kraj za 5.000 t starih televizora

Kompanija Jugo impeks, koja se bavi reciklažom elektronskog otpada, saopštila je da bi u 2015. trebalo sakupi i preradi 5.000 tona televizora sa katodnim cevima

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2015.

11:16

Default images
Foto: Freeimages.com

To je oko 80 odsto ukupnih količina tog otpada koja se očekuje u Srbiji ove godine.

U saopštenju se je precizirano da je ove godine planiran i izvoz 2.000 tona opasnog olovnog stakla koje se može naći u staklu katodnih cevi monitora i TV aparata.

Iz te kompanije podesćaju da je se kao proizvod procesa reciklaže elektronskog otpada javlja više od 30 različitih hemijskih elemenata štetnih za životnu sredinu koji su veoma opasni ili kancerogeni za ljude, a među njima su barijum, cink oksid i olovo koji moraju da se unište u posebnim postrojenjima, jer ne postoji mogućnost njihovog iskorišćenja na drugačiji način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: