Prebijanje troškova za BG na vodi?

Transparentnost Srbija je saopštila da bi bilo bolje da Vlada, zbog realizacije projekta Beograd na vodi, izmeni nekoliko zakona, nego da donosi poseban zakon.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 27.03.2015.

11:39

Default images
Foto: B92, arhiva

TS navodi da nije ispravan pristup niti dobra praksa da se predlažu i usvajaju akti u formi zakona koji će urediti odnose samo u jednoj konkretnoj situaciji.

"Stoga bi leks specijalis za Beograd na vodi trebalo povući i zameniti ga, ukoliko Vlada kao predlagač smatra da je to ispravno, predlogom izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, Zakona o planiranju i izgradnji i eventualno drugih zakona", navodi se u saopštenju TS.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi počeće 2. aprila, umesto, kako je bilo najavljeno, 1. aprila.

Ranije je bilo najavljeno da će taj zakon biti razmatran po hitnom postupku, 18. marta, ali je Vlada od toga odustala, posle primedaba poslanika i stručne javnosti.

"Ako Vlada smatra da je ustavno i opravdano da se omogući eksproprijacija privatne imovine zarad izgradnje objekata namenjenih daljoj prodaji, onda bi trebalo u zakonskoj normi propisati uslove i kriterijume koji bi važili za neograničeni broj slučajeva a ne samo za jedan", navodi se u saopštenju TS.

Dodaje se da je posebno rizična odredba leks specijalisa za Beograd na vodi koja se odnosi na javnu nabavku radova bez konkurencije.

"Otvara se mogućnost da se bez postupka javnih nabavki sa investitorom potpiše ugovor po kome će izgraditi objekte javne namene i to 'prebiti' za troškove uređenja građevinskog zemljišta. Radovima su procenjeni na 33 milijarde dinara (oko 10 odsto vrednosti svih javnih nabavki u Srbiji u 2014.), a zanimljiva je podudarnost što je procenjena vrednost doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta gotovo identična -€“ 33,7 milijardi dinara", navela je TS.

To, kako je procenjeno, otvara mogućnosti da se javne nabavke radova poveravaju unapred određenoj firmi, bez nadmetanja, što može biti na štetu budžeta.

TS je upozorila da bi moglo da se dogodi da investitor gradi objekte javne namene i da se zatim troškovi izgradnje tih objekata javne namene priznaju kao plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, a što je u suprotnosti sa odredbama sistemskog Zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen 2012, sa ciljem smanjivanja javnih rashoda, efikasnijeg korišćenja javnih sredstava i sprečavanja korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: