Dug 5.000€ - 30 porodica bez stana

Tridesetak somborskih porodica, koje za centralno grejanje duguju po više od 5.000 evra, mogle bi uskoro da ostanu bez krova nad glavom.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 27.03.2015.

11:11

Default images
Foto: Thinkstock

Direktor JKP "Energana" Jovan Gajin svestan je da je reč o nepopularnoj meri, ali objašnjava da je preduzeće primorano na prodaju dužničkih stanova koji su pod hipotekom, kako bi namirili potraživanja koja premašuju milion i po evra.

"Gradsko veće naložilo je primenu svih zakonskih mera naplate, što podrazumeva i prodaju stanova najvećih dužnika. Imamo već 30 hipoteka upisanih za dugove koji premašuju 5.000 evra i ulazimo u procedure prodaje tih nekretnina radi namirenja duga", veli Gajin. Somborska "Energana" našla se u nevoljama zbog blokade računa i duga od 170 miliona dinara za isporučeni gas lokanom distributeru "Somborgas", odnosno "Srbijagasu".

Višegodišnja potraživanja toplane od neurednih i nesavesnih platiša premašuju 185 miliona dinara, od čega je dug građana oko 130 miliona. Toliki je i višegodišnji dug "Energane" za gas, zbog čega je račun preduzeća blokiran još od oktobra prošle godine.

Na gradski toplovod priključeno je oko 4.000 stanova sa oko 15.000 žitelja i 130 javnih ustanova i preduzeća. Pojedinci godinama nisu izmirivali svoje obaveze, pa se nagomilani dugovi kreću u iznosima od po nekoliko stotina hiljada dinara i redovno se grejali džabe.

Osim toga, ima slučajeva koji zbog dugova nisu rešeni na sudu čitavu deceniju.

"Svesni smo da je to veoma nepopularna mera, ali skrećemo pažnju dužnicima da ne rizikuju da zbog nenamirenih računa od nekoliko stotina hiljada dinara ostanu bez stanova čija je vrednost višestruko veća", opominje Gajin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: