Gradimo skladišta, imaćemo problema

Ukoliko se u regionu jugoistočne Evrope ne izgrade ozbiljni kapaciteti za skladištenje gasa do 2025. onda će i naša zemlja imati problema, kaže Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2015.

10:09

Default images
Foto: Tanjug

Evropa će i u naredne dve decenije ostati visoko zavisna od ruskog gasa, a ukoliko se u regionu jugoistočne Evrope ne izgrade ozbiljni kapaciteti za skladištenje gasa do 2025. onda će i naša zemlja imati problema, ocenio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija bi mogla da razmotri i izgradnju skladišta gasa na našoj teritoriji i to većeg kapaciteta, što bi tražilo velike kredite, ali bi mogli da snabdevamo gasom neke susedne države i tako obezbedimo sredstva za vraćanje zajma, kazao je Bajatović na forumu "Energetske perspektive regiona".

Srbija i zemlje regiona će imati ozbiljan problem sa snabdevanjem gasom, ukoliko Rusija do 2019. prekine transport "plavog" energenta preko Ukrajine, kao što je i najavila i zbog toga treba da razmišljamo o izgradnji skladišnih kapaciteta većeg obima, rekao je Bajatović na panelu "Geopolitičke implikacije energetskih kretanja u Jugoistočnoj Evropi".

Bajatović je rekao da Rusija i dalje ima najveće dokazane rezerve nafte i gasa u svetu i dodao da nema globalnog tržišta gasa već tri tržšta - pacifičko, evropsko i američko.

Što se tiče eksploatacije uljnih škriljaca, trenutno Kanada, Kina i SAD jedine to rade u svetu i proizvode gas za svoje potrebe, ali one zbog velike teritorije mogu sebi da dozvole ekološko zagađenje okoline oko busotine, dok male države to ne smeju, rekao je on.

Proizvodna cena gasa iz uljnih škriljaca danas je između 183 do 185 dolara za 1.000 metara kubnih, ali se mora dodati cena transporta brodom, tako da se konačna cena penje između 261 do 275 dolara za "kubik" gasa, naveo je on.

Sa trenutnom cenom nafte, njena promena od pet dolara za barel - menja cenu gasa za 17 dolara za 1.000 kubnih metara, pecizirao je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: