Nemci prave kutak u BG od 19 mil €

Uklonjeno nekadašnje predstavništvo Nemačke u Kneza Miloša. Novo zdanje, vredno 19 miliona evra, biće završeno 2018. godine.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 26.03.2015.

17:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bivša zgrada nemačke ambasade u Ulici kneza Miloša nedavno je srušena, ali samo da bi na njenom mestu niklo novo zdanje beogradskog predstavništva ove zemlje. Čak 19 miliona evra biće uloženo u novu građevinu, jer je njena prethodnica bila nebezbedna u slučaju zemljotresa.

Bageri i druga teška mehanizacija zbrisali su prepoznatljivu četvorospratnicu. Objekat, koji datira iz 1977. godine, van funkcije je još od 2012. godine, a pre samo godinu dana odlučeno je da će biti srušen. Trenutno se raščišćava teren nakon potpunog demoliranja zgrade, a prema roku na "ličnoj karti" gradilišta, veliko spremanje će biti završeno već 16. aprila.

Kako je saopšteno na sajtu Državne agencije za izgradnju i planiranje Nemačke, odluka je doneta nakon što je ustanovljeno da građevina ne ispunjava bezbednosne uslove u slučaju zemljotresa. Kao rešenje nametnula se potpuna rekonstrukcija iz temelja, za šta je izdvojeno čak 19 miliona evra. Nakon raščišćavanja terena, gradilište bi trebalo da uđe i u fazu izgradnje.

Ipak, "nemački kutak" dobiće i novo ruho. Niz karakterističnih fasada kakve se prostiru duž zgrada u Kneza Miloša prekinuće moderna pravougaona građevina sa zelenom oazom u usečenom delu zgrade. Tako je bar zamišljeno pobedničko rešenje konkursa za idejni projekat izgleda ambasade, koji potpisuje arhitektonska kancelarija iz Minhena.

Krajnji rok radova planiran je za 2018. godinu, dok se do tada građani mogu obratiti službenicima ambasade privremeno smeštenim u Neznanog junaka 1 ili u konzularnom odeljenju u Birčaninovoj ulici 19 a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: