EU: Jedan tok dosta; SAD: Bar tri

Evropska unija podržava gasnu interkonekciju Srbije sa Bugarskom, dok je stav američke ambasade u Beogradu da je Srbiji potrebno više izvora snabdevanja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

13:03

Default images
Foto: Thinkstock

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Frik Janmat kaže da uz pomoć Energetske unije, zemlje članice dobijaju energetsku sigurnost i otvoreno energetsko tržište.

Konkretno, to za Srbiju i za naš region znači podržavanje gasovoda Srbija – Bugarska, koji je jedan od prioriteta Evropske unije, kao i ušteda novca i bolji pristup energetskim resursima. “Jednom rečju, ubiti tri ptice sa jednim kamenom“, objašnjava Janmat.

Dodao je da je Evropska unija spremna da pomogne uz pomoć investicija iz Evropske Investicone banke.

Za razliku od Janmaat koji kaže da Evropska unija podržava oslanjanje na jedan energetski izvor, Ana Bulos, ekonomsi savetnik ambasade SAD u Beogradu, smatra da je oslanjanje na jedan izvor dobavljanja energenata utiče na stabilnost nacionalne ekonomije.

„Rusija ima monopol, jer Srbija uvozi 80 odsto gasa preko Rusije“ smatra Bulos.

Kako kaže, Srbija mora imati više dobavljača ako želi sigurnost.

Projekti Srbija – Bugarska, Srbija – Hrvatska, čine zemlje Evropske unije sigurnijim, a SAD želi da vidi zemlje Evropske unije sigurnim.

Ona je naglasila da je budućnost zelena ekonomija, koja je prioritet i američkom presedniku Baraku Obami.

“Plan za 2020. godine jeste da se 27 odsto energije mora dobijati iz obnovljenh izvora“, kaže Bulos.

Dodala je da se u Srbiji rasipa velika količina energije, što dokazuje činjenica da 37 odsto građana nema izolaciju svojih domova, a kako kaže to je veliki problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: