Košta nas ljubav prema Južnom toku

Srbija će pokušati da bude deo svih projekata koji mogu da obezbede nove izvore i trase snabdevanja gasom, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2015.

11:06

Default images
Foto: Tanjug

Antić je u Beogradu na otvaranju konferencije "Energetske perspertive regiona" rekao da je projekat povezivanja Srbije i Bugarske dvosmernim gasovodom (interkonekcija) prioritet Vlade Srbije i da je u budžetu za 2015. već izdvojen novac za izgradnju prostornog plana.

Antić je kazao da je s predstavnicima bugarskog Ministarstva energetike razgovarao o detaljima i kapacitetu tog gasovoda i da očekuje da će se brzo ući u fazu obezbeđivanja novca za početak gradnje.

Interkonekcijom s Bugarskom, kako je objasnio, Srbija može da dobije pristup snabdevanju gasom iz Azerbejdžana, preko Transanadolijskog gasovoda (Tanap), čija je gradnja počela pre desetak dana.

Antić je istakao da je odustajenje od gasovoda Južni tok otvorilo niz pitanja za snabdevanje Srbije gasom.

"Ne smemo više biti zaljubljeni ni u jedan energetski projekat, niti oslonjeni na samo jedan izvor snabdevanja. To će biti politika Vlade Srbije", rekao je Antić i dodao da će prednost imati projekti koji omogućavaju da Srbija postane tranzitna zemlja za snabdevanje energentima.

Antić je rekao i da je počelo restrukturiranje Srbijagasa i da će od 1. jula ta kompanija poslovati po modelu koji je usklađen s pravilima EU, kao vertikalno organizovan holding sa dva zavisna preduzeća - za distribuciju i transport gasa.

On je naglasio da je za energetsku stabilnost Srbije bitna investicija u dalju modernizaciju NIS-ove rafinerije nafte u Pančavu i da će za dva meseca vlada i poslovodstvo NIS-a definisati koja će tehnologija biti korišćena za taj projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: