Mlekari mole Vučića: Zabranite uvoz

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga uputili su molbu premijeru Aleksandru Vučiću u kojem traže zabranu uvoza sirovog i i koncentrovanog mleka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

10:36

Default images
Foto: Freeimages

Situacija na tržistu sirovog mleka menja se iz časa u čas, sve više mleka je neotkupljeno, mlekare se pravdaju da je kvalitet nedogovarajući ali su zapravo prepune svojim gotovim prizvodima.

Mlekare su primorane na takve mere koje će za posledicu imati na hiljade gazdinstava koji neće moći da ostvaruju prihode, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

Oni smatraju da je licemerno što se pojedine mlekare zalažu za intervenciju države a sa druge strane uvoze velike količine koncentrovanog i sirovog mleka.

"Mi verujemo da možemo da proizvodimo dovoljno i kvalitetno mleko koje će zadovoljiti naše tržište, ali ne možemo da se nosimo sa raznim spekulacijama na tržištu. Umesto da naša deca piju mleko, koriste proizvode iz zdravog sirovog mleka iz naše domaće proizvodnje, mi imamo situaciju da se zato koristi koncetrovano mleko iz uvoza", navodi se u apelu.

Udruženje je ukazalo da je Mačvanski okrug, koji je lider u Srbiji po broju muznih grla, posebno pogođen ovom situacijom, a ukoliko se ostvare prognoze i sa tog prostora se povuku dve najozbiljnije mlekare, posledice će biti katastrofalne.

Takođe, su istakli da država kroz stimulativne mere u mlekarstvu izdvaja ogromne količine novca te je efekat i tih mera ugrožen ovom situacijom koja nam se dešava zbog prekomernog uvoza.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković juče je najavila da će problem viškova mleka na tržištu kratkoročno biti rešen tako što će robne rezerve otkupiti viškove mleka u prahu.

Direktor akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Dragan Glamočić najavio je da će sledeće nedelje biti doneto rešenje za proizvođače mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: