"Čekamo obećanje ministarke"

Protesti u Kostolcu. Na ulicama tog grada su radnici četiri firme koje su pre deset godina izdvojeni iz sistema elektroprivrede.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

17:43

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Ipak, danas se pregovaralo. Četiri preduzeća traže povratak u sistem, oni se pozivaju na obećanje ministarke Zorane Mihajlović koja je prošle godine kao ministarka energetike obećala da će se te firme vratiti u sistem EPS-a.

Aktuelna vlada bi trebalo več na sutrašnjoj sednici da rapravlja o ovome. Radnici su najavili i radikalizaciju štrajka odnosno, blokadu puteva od 8 sati ujutru. Baš u trenutku kada je pod lupom MMF-a, ovi ljudi pitaju EPS zašto ne želi da ih primi nazad. A pošto EPS neće, radnici četiri preduzeća koja su pre 10 godina izdvojena iz termoelektrane Kostolac, već drugo jutro blokiraju prilaze tom preduzeću i rudniku uglja Drmno. Imaju zaključak prethodne Dačićeve Vlade u kome stoji da im je mesto ipak u EPS-u i tvrde da im je taj povratak u februaru prošle godine obećala tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović.

U preduzećima Autotransport, Kostolac usluge, Georad i Prim radi oko hiljadu i po ljudi. Tvrde, da mogu da opstanu samo ako se vrate u termoelektranu, tj. u sistem EPS-a. Protestuju uz policijsku pratnju i bez incidenata. Spremaju se da blokadu od četvrtka pretvore u celodnevnu.

Dok nezadovoljni radnici krivca vide u direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću. Kažu da je njegovim potpisom još 18. juna prošle godine trebalo da se vrate u matično preduzeće. Termoelektrana Kostolac za sada funkcioniše bez problema, međutim šta ukoliko se protest nastavi.

Krajem novembra prošle godine usvajanjem Programa reorganizacije EPS-a, aktuelna Vlada zaključila je da se broj zaposlenih u tom preduzeću između ostalog ne može povećati ni preuzimanjem radnika iz onih firmi koje su pre decenije izdvojena iz sistema EPS-a. Ministar energetike Aleksandar Antić trebalo bi da se u petak pojavi u Kostolcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: