Srbija učesnik u Energetskoj uniji

Evropska unija pokušaće da što više uključi Srbiju u zaokruživanje Energetske unije i finansijski će podržati projekte bitne za povezivanje u regionu.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.03.2015.

15:57

Default images
Foto: Freeimages.com

To je izjavio predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat na skupu o Energetskoj uniji i dodao da će za projekte u energetici u Srbiji biti izdvojen značajan deo sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA).

Janmat je rekao da je prema finansijskom planu do 2020. za Srbiju iz IPA namenjeno po 200 miliona evra godišnje, a za projekte u energetici biće dostupni i krediti Evrospke investicione banke.

Janmat je rekao da je EU spremna da podrži projekat dvosmernog gasovoda (interkonecije) između Srbije i Bugarske, jer je bitan za energetsku bezbednost.

"Srbija je zaisna od uvoza gasa iz Rusije i bilo bi dobro da ima i druge izvore snabdevanja", rekao je Janmat.

On je dodao i da će EU podržati izgradnju infrastrukture za povezivanje elektroenergetski mreža u regionu, da bi se omogućilo formiranje integrisanog tržišta u okviru Energetska unije.

Prema njegovim rečimam, energetska efikasnost kao jedna od ciljeva Energetske unije veoma je bitna za Srbiju jer može da ostvari uštede, smanji loš uticaj na životnu sredinu i smanji energetsku zavisnost od uvoza.

Janmat je ocenio da je veoma važno da ceo region bude povezan energetskom infrastrukturom da bi mogao da bude uključen u Energetsku uniju EU.

Konsultant za pitanja klime i energetike Aleksandar Macura rekao je da ideja osnivanja Energetske unije koja predviđa formiranje jedinstvenog energetskog tržišta u EU traži fundamentalne promene energetskih sistema.

Macura je rekao da postoje fizičke prepreke za formiranje takvog tržišta kao što je zastarela eneregetska infrastuktura i regulatorne prepreke zbog 28 različitih regulatornih okvira, ali da formiranja Energetske unije predstavlja najavu radikalne promene politike EU.

Lideri EU su prošle sedmice podržali osnivanje Energetske unije koja treba da obzbedi energetsku sigurnost, jedinstveno evropsko energetsko tržište, energetsku efikasnost, smanjenje emisija štetnih gasova i povećanje konkurentnosti.

Raspravu o Energetskoj uniji i energetskoj politici Srbije organizovali su Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: