"Svi putevi vode kroz Srbiju"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je na konferenciji Zapadnog Balkana u Prištini postavljena osnovna saobraćajna mreža koja je deo mreže EU.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

13:53

Default images
Foto: Tanjug

Mihajlović je novinarima u pauzi konferencije na kojoj učestvuju ministri spojnih poslova i infrastrukture Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, rekla da je izgradnju osnovne saobraćajne mreže podržala Evropska unija.

"Mi smo danas postavili osnovnu mrežu. Do sada se uvek pričalo, do sada smo imali razne želje svih država, pa i naše. Ali nikada nije još stavljeno na papir da se kaže ovo je sada osnova mreža puteva i želenica koja predstavlja mrežu podržanu od strane EU", rekla je Mihajlović. Ona je dodala da je skup u Prištini nastavak Berlinskog procesa i razgovora premijera o potrebi regionalnog povezivanja. "Da bismo se povezali istok-zapad, sever-jug, sve nekako prelazi preko Srbije i to je naša mogućnost", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da su svi koridori koji prolaze kroz Srbiju, kao što su Koridor 10 i Koridor 11, u osnovnoj putnoj i železničkoj mreži.

Ona je dodala da je novo da su u tu mrežu uključeni autoput Priština-Tirana, kao i železnička trasa Kraljevo-Rudnica-Priština-Skoplje, dok se radi studija izvodljivosti za autoput Niš-Priština koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine.

Ministarka je dodala da su sve zemlje istakle problem izvora finansiranja, jer s jedne strane stoje "ogromne potrebe svake od država u regionu", a s druge strane evropske finsijske mogućjnosti i finansijski izvori. "O tome će se tek razgovarati na jednom od narednih sastanaka", rekla je Mihajlović.

Od EU za infrastrukturu mlrd. evra

Komesar za proširenje Johanes Han najavio je u Prištini da će Evropska unija izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

"Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta", istakao je Han.

Han je rekao da će već u 2015. biti dostupno sto miliona evra iz IPA fondova, kao grant investicija.

"Mi ćemo 21. aprila u Briselu ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou", rekao je Han.

On je kazao da će zatim u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapredjenje transporta i poručio da su projekti najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje.

Istakavši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje zapadnog Balkana, Han je rekao da ona bila obavezujuća za te zemlje, ali i za EU.

"Ali evropski fondovi su ograničeni, tako da će svaki evro morati pametno da se troši", rekao je Han. On je napomenuo da će ključnu ulogu imati predstavnici vlasti na nacionalnom nivou, odnosno njihovi ministri finansija.

Han je, takođe, poručio da će Evropska unija pomoći na, kako je rekao, svaki način zemljama u regionu da uspešno realizuju te projekte, kao i da će nastaviti da im pomaže u sprovodjenju reformi s obzirom na to da su se sve vlade na to obavezale.

Zemljama regiona nisu potrebni veliki vizionarski projekti, već pre manji koji mogu da se realizuju, zaključio je Han

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: