Budžetski suficit 1.9 milijardi RSD

Suficit budžeta Srbije, u prva dva meseca ove godine, iznosio je 1.9 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

14:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tome su najviše doprinele mere fiskalne konsolidacije, sa rashodne strane, i bolje ostvarenje neporeskih prihoda, sa prihodne strane

U februaru su ostvareni prihodi u iznosu od 69 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 80.7 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija, napominjući da izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11.5 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1.8 milijardi dinara, a prihod po osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije 2.5 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 57.2 milijarde dinara, a donacije 0.3 milijarde.

Februar je, napominje Ministarstvo finansija, uobičajeno, mesec sa veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 33.4 milijarde dinara.

Prihod od PDV je viši od uobičajenog s obzirom na to da je veći deo povraćaja izvršen početkom marta, u skladu sa poreskim kalendarom. Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 14 milijardi dinara.

Pad u odnosu na januarski prihod posledica je formiranja zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza. Akcize se svakog januara povećavaju u skladu sa Zakonom o akcizama. Takođe treba napomenuti da je deo obaveza po osnovu akciza za februar uplaćen u martu, zbog kalendarskog efekta, objansilo je Ministarstvo.

Najznačajnije mere fiskalne konsolidacije predstavljaju, kako je navedeno, smanjenje plata u javnom sektoru i penzija tako da su i efekti ovih mera doprineli ostvarenju pozitivnog rezultata u prva dva meseca.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 19.6 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 18.9 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara.

Veliki udeo u rashodima u februaru imali su rashodi po osnovu otplate kamata u skladu sa planom otplate obaveza po osnovu javnog duga. Izvršenje kapitalnih izdataka i rashoda za subvencije još uvek je na niskom nivou.

Na nivou opšte države u prva dva meseca je zabeležen suficit u iznosu od 4.6 milijardi dinara, pri čemu je kod AP Vojvodina suficit iznosio 1.2 milijarde, RFZO je zabeležio suficit u iznosu od 2.5 milijarde, dok je PIO fond zabeležio deficit u iznosu od 2.8 milijarde dinara.

Na nivou lokalnih samouprava suficit je iznosio 4.6 milijardi dinara što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu, s obzirom na to da se u februaru plaćaju kvartalne obaveze po ovom osnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: