Zanatlije: Stiže Delta, pa šta?

Najava Delta holdinga da bi u septembru trebalo da počne gradnja tržnog centra na Autokomandi nije previše uzrujala zakupce prostorija bivše auto-kuće.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

13:07

Default images
Foto: Tanjug

Ipak, tako dobru lokaciju sa stalnim mušterijama, koja okuplja zanatlije različitog kova teško da će moći da nađu.

Prizor napuštenog i potpuno oronulog kompleksa razbijaju samo table sa reklamama - auto-mehaničar, bravar, auto-servis, vulkanizer. Posla nikad ne manjka, čak ni zbog radova u toku na obližnjem kružnom toku. Među radionicama, od ove godine nikao je i rasadnik "Urban garden", pa kupci sve češće zapitkuju stanare Tabanovačke ulice za smernice kako se do njega stiže.

"Zadovoljni smo prostorom, jer imamo i dvorište koje nam odgovara za sadnice drveća i drugih biljaka za vrtove. Ne znamo šta će biti ukoliko dođe do rušenja, ali ova lokacija zasad nam odgovara", kaže jedan od radnika.

Sležu ramenima i drugi zakupci. Priču o mogućoj selidbi slušaju davno unazad, a ugovori o najmu produžuju im se iz godine u godinu. Zato se i nisu trudili previše oko enterijera - sve je privremeno.

Tako i bravar Said Batilović svoju radionicu drži "u niskom startu", ali već osam godina. Nadomak centra, a bez žalbi komšija na buku mašina - dovoljno su jaki razlozi da se postane starosedelac Autokomande.

"Šteta će biti ako nestane ovakvo mesto koje okuplja zanatlije. Ne postoji neka slična lokacija u gradu, koja bi bila dostupna za mušterije, a ujedno bi, kao uređena zajedno sa nekim starim zanatima koji nestaju, mogla da posluži i kao turistička atrakcija", kaže Said.

Uz sam majstorski kvart nalazi se spomen-park Topovske šupe. Bivša konjušnica i mesto artiljerijskog naoružanja Vojske Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu bila pretvorena u koncentracioni logor za Jevreje i Rome. Za odmazdu za ubijene i ranjene nemačke vojnike streljano je skoro 3.000 ljudi, kojima i danas na tom mestu potomci odaju poštu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: