"Ići će Štadler srpskim prugama"

Novi Štadlerovi vozovi, koje je Srbija kupila od te švajcarske kompanije, sasvim će se sigurno koristiti na srpskim prugama, kaže Zorana Mihajlović

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.03.2015.

11:34

Default images
Foto: Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarala je sa direktorom Železnica Srbije Miroslavom Stojčićem o tome kako će železnice ugovoriti održavanje tih vozova, koji trenutno ne mogu da se uključe u domaći saobraćaj.

Stojčić je rekao da je do sada stiglo devet od ukupno 21 novog elektromotornog švajcarskog voza i da će srpske železnice ubrzati prototipska ispitivanja i procedure kako bi se usaglasili sa propisima EU. On je kazao da je garancija za te vozove dve godine i da za to vreme železnice moraju da obezbede odgovarajuće uslove za njihovo servisiranje.

Stojčić je izrazio očekivanje da će prvi Štadlerovi vozovi saobraćati na srpskim prugama već u aprilu ili maju.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u srpskim železnicama, planirano je da do septembra stigne i preostalih 12 vozova od švajcarskog proizvođača i u toku je opremanje depoa "25. maj" u Zemunu, gde će Štadlerovi vozovi biti održavani.

Železnice Srbije nabavile su nove elektromotorne vozove, ali nisu obezbedile potrebne kapacitete i prostore za njihovo održavanje, što se pre svega odnosi na radionicu i tehničku opremu, koji bi omogućili da švajcarski proizvođač u predviđenom garantnom roku održava nova vozna sredstva.

Ukoliko se taj problem prioritetno ne reši postoji opasnost da se izgubi garancija proizvođača, kažu u Železnicama Srbije koje trenutno sprovode aktivnosti kako bi se obezbedilo kvalitetno održavanje Štadlerovih garnitura dok su u garantnom roku.

Dok se ne obezbede tehnički uslovi garniture neće biti puštene u saobraćaj, jer bi to moglo da znači gubitak garancije, a samim tim to bi moglo da stvori i problem oko njihove eksploatacije.

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra, potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Pre toga, ovaj kredit pune tri godine nije bio realizovan", ističu u Železnicama Srbije.

Železnice Srbije su sa švajcarskom kompanijom ugovorile nabavku vozova tipa FLIRT- treće generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: