Uvozićemo iz EU, ali štitimo mleko

Evropska komisija je već dala saglasnost za uvođenje zaštitnih mera na tržištu mleka u Srbiji, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

13:41

Default images
Foto: Beta

Kako navodi, radi se i na prikupljanju podataka koji bi opravdali zahteve za zaštitu od prekomernog uvoza tovljenika i mesa po damping cenama.

"Stočari su se obavezali da dostave te podatke koji će biti prosleđeni EU. Njihov drugi zahtev da se zabrani uvoz svih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda je nerealan u ovoj godini", rekla je ministarka i poručila da se do rešenja mora doći konstruktivnim dijalogom i da jednostrani pristup ne može dati rezultat. Nekoliko udruženja pljoprivrednika, koji su odustali od današnjeg protesta, objavili su da je vlada u razgovoru s anjima obećala da će prestati uvoz mleka, mesa i prerađevina iz EU.

Vlada Srbije spremna je da pomogne uzgajivačima svinja koji imaju problem sa otkupom, rekla je Bogosavljevioć Bošković povodom zahteva poljoprivrednika koji su posle sinoćnjeg sastanka u Vladi Srbije odustali od najavljenih blokada puteva.

"Dogovorili smo se da u ovom momentu napravimo interventan otkup utovljenih svinja, po principu naturalne razmene posredstvom Direkcije za robne rezerve - otkup svinja za merkantilni kukuruz", navela je ona, dodajući da je to trenutno jedina mogućnost.

Prema njenim rečima u skladu sa mogućnostima koji pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU biće primenjene i neke zaštitne mere.

Bogosavljević Bošković kaže da bi se to primenilo neophodni su konkretni podaci kojima bi se EK dokazalo da se radi o prekomernom uvozu i da je on praćen damping cenama.

Ona je objasnila da je Srbija 2008. godine potpisala SSP sa EU kada su dogovoreni prelazni rokovi i mora se njega pridržavati, izuzev u slučaju kada se dokaže dampingovana cena nekog poljoprivrednog proizvoda.

Međutim, generalno uvođenje ove zabrane je nemoguće, ali i nepovoljno za Srbiju zbog toga što bi izgubili tržište za naše poljoprivredne proizvode, poput maline, pšenice ili kukuruza koje smo ranijih godina prodavali na tržištima zemalja EU.

Obim razmene poljoprivrednih proizvoda je najviše ostvarivan sa EU, konkretno u 2014. je plasirano 1,2 milijarde evra na to tržište što je 60 odsto ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda.

"Bilo kakva jednostranost neće nam dati rezultat i rešiti problem. Teškoća se može otkloniti samo uz konstruktivan i otvoren dijalog, pri čemu se moraju imati u vidu mogućnosti ministarstva trgovine, poljoprivrede i mogućnosti klaničara, a sa druge strane problem poljoprivrednih proizvođača", navela je ona.

Sa proizvođačima mleka su, takođe, obavljani razgovori i od EK je dobijena saglasnost za uvođenje zaštitnih mera u smislu većih iznosa i prelevmana za carine kada se radi o uvozu pojedinih vrsta sireva i maslaca, a kada se radi o mleku u prahu dogovoreno je sa ministrom finansija i Direkcijom za robne rezerve da se naše postojeće zalihe srpske mlekarske industrije otkupe kako bi mogla da apsorbuje nove količine, zaklučila je ona. Taj postupak je u toku, dodala je ona, jer sve ovo nije jednostavno i tehnički sprovesti jer su potrebne procedure za koje je neophodno vreme, a najvažnije je da će posao biti završen u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: