Sertić: Ostaje rok za privatizaciju

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da rok za privatizaciju preduzeća neće biti produžavan.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.03.2015.

11:23

Default images
Foto: Tanjug

Sertić je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da se razmatraju različiti modeli za određen broj kompanija kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca, a jedan deo tih kompanija je u velikim problemima.

Ministar privrede je naveo da, ukoliko bi država dozvolila da 31. maja taj rok stupi na snagu, 1. juna bi svi bili blokirani.

''Radimo na tome da taj rok ispoštujemo, ali da to uradimo na takav način da 1. juna ne bude kolapsa'', rekao je Sertić.

Za par dana biće izabrana firma za upravljanje

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da će u narednih nekoliko dana biti odlučeno koja će od pet prijavljenih kompanija biti izabrana za
upravljanje Železarom Smederevo.

"Za dan, dva ili tri biće doneta kvalitetna odluka vezana za to", kazao je ministar novinarima na Poslovnom forumu Srbije i Češke u Privrednoj komori Srbije.

Sertić je potvrdio da su u toku razgovori s pet kompanija koje su ponudile program za preuzimanje upravljanja Železarom. Prezentacije pet kompanija koje su se prijavile na tender za upravljanje Železarom Smederevo počela je 10. marta, a po najavama Samostalnog sindikata fabrike, trebalo bi da bude završeno za tri
dana.

Nazivi prijavljenih kompanija zvanično nisu saopšteni, ali se u medijima pominju američka kompanija Esmark, slovački Pikaro, HKP inženjering iz Holandije, grupa Monako risorsiz, Emlog iz Švedske, austrijski Global stil konsalting i ruski Crveni oktobar.

Po odredbama konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje nove tehnologije i osvajanje novih tržišta.

Menadžment će biti u obavezi da dostavi incijalni i indikativni plan koji između ostalog treba da sadrži strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: