Kupite čarape "Udarnik" iz 1990.

Šest godina od nestanka čuvene fabrike "Udarnik" Zrenjaninci su redovno u prilici da u svom gradu kupuju čarape koje su bile istinski brend stare, velike SFRJ.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 12.03.2015.

10:38

Default images
Foto: Youtube screenshot

I, baš te, bilo dečje, ženske ili muške čarape, ovenčane "Zlatnim košutama", sa deklaracijom da su proizvedene u Jugoslaviji, mogu se pazariti u dve prodavnice u gradu - jednoj u centru, i drugoj koja se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjeg "Udarnika".

Neverica, sumnjičavost, karakterisanje pojave zrenjaninskih "muzejskih" čarapa na društvenim mrežama kao "povratak u budućnost", rasprše se istog momenta kada na tezgu prodavačica iznese pregršt raznolikih nogavica. Istih onih koje su, pre dve ili tri decenije, navlačili i na malim ekranima reklamirali Robert Prosinečki, Saša Danilović, Marina Perazić, Lidija Vukićević... Mnogima je sve ovo još u lepom sećanju...

"Da, to su originalne Udarnikove čarape. Potiču iz zaliha, a deo je povučen iz prodaje iz bivših republika, ili nakon zatvaranja prodavnica kada je fabrika otišla u stečaj", objašnjava trgovkinja iz prodavnice "Udarnik" u centru Zrenjanina.

Mada je na deklaracijama papirićem prekrivena godina proizvodnje, kaže da ne obmanjuje potrošače. Kupcima otvoreno iznosi da su nastale oko 1990?! Ali tvrdi da su sigurno i kvalitetnije i dugotrajnije od onih koje potiču iz neke domaće radinosti, ili nose oznaku "mejd in Kina".

I cena je zaista pristupačna - dečje soknice mogu da se kupe za 20, ženske najlonke za 50, a muške pamučne čarape za 80 dinara...

Proizvodnju čarapa, početu 1898. "Udarnik" je prekinuo 2009, kada je završio u stečaju. Tome je mnogo kumovala država koja je, posle deceniju uspešnog rada "Udarnika" kao privatne firme u 100-procentnom vlasništvu radnika i malih akcionara, privatizovanu fabriku ponovo privatizovala 2004.

Oko 300 akcionara je razvlašćeno, a menadžment postavljen u međuvremenu od Agencije za privatizaciju nije bio dorastao izazovima koje je nametnula tranzicija.

Poverioci Agencije sprovodili su stečaj čiji su troškovi u jednom trenutku dostizali i 500 evra dnevno. Sve je pokrivano prodajom čarapa sa zaliha, jer je u prvi mah rasprodata oprema "Udarnika": 188 mašina pletilja završilo je kod kupca iz Litvanije, a 92 kod domaćih.

Na tim mašinama najmanje njih osam iz Zrenjanina, po šupama i garažama, proizvode čarape i prodaju ih uglavnom na pijacama ili uličnim tezgama...

Aktuelni stečajni upravnik Rudolf Šarnjai, punomoćnik Agencije za privatizaciju, kaže za "Novosti" da ne može da proceni dokle će trajati stečaj propale zrenjaninske čarapare.

Kaže da na zalihama u magacinu ima još oko 500.000 pari koje će biti ponuđene potrošačima u narednom periodu. Zarada je značajna, o čemu svedoči podatak da je privredno društvo "Udarnik" u stečaju 2012. imalo gubitak 65, a u 2013. samo osam miliona dinara.

Mnogi poverioci, naravno, neće uspeti da se naplate, među njima i oko 200 radnika koji su završili na ulici. Veliki gubitnik zbog propasti "Udarnika" je i država, čiji poreznici bezuspešno potražuju 317 miliona dinara.

A da se ne prekine tradicija čaraparstva u gradu na Begeju potrudila se italijanska kompanija "Modital", proizvođač brenda "Pompeja". U pogonima u Zrenjaninu trenutno zapošljava oko 300 radnika, koji godišnje proizvedu i uglavnom izvezu 45-50 miliona pari čarapa, u vrednosti od oko 40 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: