Štadler previše nizak, ne može u BG

“Železnice Srbije" još nisu pustile u saobraćaj "Štadlerove" elektromotorne vozove, iako je to bilo najavljeno još za jesen prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

10:06

Default images
Foto: Tanjug

Najveći problem je što naše preduzeće nije obezbedilo radionicu i tehničku opremu da bi švajcarski proizvođač u garantnom roku mogao da održava ova nova vozna sredstva.

Uz to, reč je o niskopodnim vozovima pa bi u četiri beogradske stanice, koje imaju visoke perone, putnici praktično morali da uskaču i iskaču iz vagona. Takođe, na 464 putnika, koliki je kapacitet ove četvorodelne garniture, postoji samo jedan toalet.

"Ukoliko se problem prostora za održavanje prioritetno ne reši, postoji opasnost da se izgubi garancija proizvođača", kažu za "Večernje novosti" u "Železnicama Srbije".

- U toku je opremanje depoa "25. maj" u Zemunu, gde će "Štadlerovi" vozovi biti održavani. U prethodnoj godini pokrenuta su dva tendera, čija je realizacija u toku. Prvi se odnosi na opremanje hale u smislu nivelacije koloseka, koji će služiti za održavanje i montažu mostnog krana neophodnog za "Štadlerove" garniture. Drugi tender se odnosi na nabavku specifične opreme za održavanje švajcarskih garnitura.
Foto: Tanjug
Dok se ne obezbede tehnički uslovi, garniture neće biti puštene u saobraćaj, jer bi to moglo da znači gubitak garancije, a samim tim i da stvori problem njihove eksploatacione sposobnosti. Istovremeno, "Železnice" rade na obezbeđivanju tipskih dozvola za uključivanje novih vozova u saobraćaj, koje izdaje Direkcija za železnicu. Nakon dobijanja tipske dozvole, predstoji i obezbeđivanje serijske dozvole za svaki voz.

Do sada je u Srbiju stiglo devet vozova švajcarskog proizvođača, od ukupno 21 kompozicije, koliko je ugovoreno. Do septembra ove godine planirano je da stigne i preostalih dvanaest. Ugovor vredan 99 miliona evra potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Pre toga, ovaj kredit pune tri godine nije bio realizovan, zbog čega su "Železnice" platile penale u iznosu koji premašuje 1,8 miliona evra.
Foto: Tanjug
Inače, novi elektromotorni vozovi namenjeni su za regionalni železnički putnički saobraćaj između većih gradova u Srbiji. Očekuje se da će se njihovim uvođenjem u saobraćaj znatno unaprediti kvalitet usluge.

"Stanice sa visokim peronima su Zemun, Rakovica, Vukov spomenik i Pančevački most", navode u "Železnicama".

"Razmatramo mogućnost prilagođavanja pojedinih perona na ovim stanicama saobraćanju švajcarskih garnitura. Prvo će biti doneta rešenja za stanice Zemun i Rakovica, a kasnije za Vukov spomenik i Pančevački most. Kada je reč o toaletima u novim vozovima, njihov broj je u skladu sa definisanom tenderskom dokumentacijom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: