Srbija bogata, samo se mnogo krade

Srbija ima potencijala da bude jedna od najbogatijih zemalja u regionu, smatra šef kreativnog tima kompanije Gugla za Zapadnu Evropu, Lazar Džamić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.03.2015.

12:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako kaže, naše poljoprivredno, turističko, intelektualno i kreativno bogatstvo bi nas za jednu deceniju učinilo bogatim društvom, ukoliko bi se adekvatno iskoristilo.

"Mi već jesmo bogato društvo, samo se mnogo krade i rasipa", ističe Džamić, koji je poreklom iz Srbije i ima više od 15 godina iskustva u oblasti digitalnog marketinga u Velikoj Britaniji.

On smatra da u Srbiji može da se desi promena načina razmišljanja, ali da dobar deo te promene mora da dođe odozdo, iz naroda i poslovnih struktura, a ne samo da se čeka da politička elita to uradi svojom voljom, jer, kako kaže, neće.

"Uređena ekonomija je za njih najveća opasnost, jer uvodi pravila igre koja su manje arbitrarna i više transparentna. Tako da mora da postoji širi ujedinjeni front manjih inovativnih kompanija koje su primer drugima, a svojom ukupnom idejom i kreativnom snagom vrše pritisak na zvanične strukture i formiraju preduzetničku kulturu, umesto kulture državnog posla", objasnio je Džamić.

Kako kaže u razvijenim zemljama, dešavanja u digitalnim medijima i tehnologijama spadaju pod ekonomiju jer menjaju igru u poslovnoj i socijalnoj sferi modernih društava.

Šef kreativnog tima kompanije Gugl za Zapadnu Evropu biće jedan od učesnika predstojeće konferencije Nova Energija na Kopaoniku, čiji je zadatak da prikaže gde je Srbija danas i gde mora da bude sutra.

"Ovo je prilika da se istraže različiti načini da se "Srbija 'resetuje' u mentalnom i ekonomskom smislu, ali i u političkom, pod pritiskom ekonomskih dešavanja", objašnjava Džamić smatrajući da je ovo šansa da se prikaže gde su Srbija i region "zapeli" u razvoju E-uprave i zašto je u ovim krajevima i dalje nedovoljno razvijena kultura placanja putem Interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: