Srbija dobija on lajn berzu biomase

Srbija ima veliki neiskorišćeni potencijal biomase. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni, jer vlasti najavljuju uvođenje prve internet-berze biomase.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 06.03.2015.

15:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tako će na jednom mestu biti prikazana trenutna ponuda i potražnja za biomasom u Srbiji.

Prema rečima pomoćnika ministra rudarstva i energetike Miloša Banjaca, berza biomase je deo projekta vrednosti 30 miliona dolara, koji se sprovodi u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija.

Kako bi se povećala upotreba biomase, kao jednog od obnovljivih izvora energije, država, kako je naveo Banjac, u saradnji sa međunarodnim institucijama realizuje više programa kao što je korišćenje biomase u toplanama.

"U pripremi je i projekat probnog korišćenja biomase za kosagorevanje sa lignitom pri proizvodnji struje u Elektroprivredi Srbije", naveo je Banjac.

On je ukazao na procene da u Srbiji neiskorišćen potencijal biomase iznosi 2,2 miliona tona ekvivalenta nafte i da je biomasa većinom ostatak poljoprivrednih radova.

"Drvna biomasa je na granici održivosti i povećanje njenog korisćenja neće biti moguće ukoliko se ne poveća pošumljavanje", rekao je Banjac.

Dodao je da će otežavajuća okolnost za veće korišćenje biomase biti to što od 2017. godine po direktivi EU, biomasa koja može da se koristi u prehrambene svrhe, neće moći da se upotrebljava za proizvodnju goriva.

Po njegovim rečima, Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se izgrade postrojenja na biomasu kapaciteta 130 megavata, kao i da se u ukupnoj potrošnji poveća udeo biogoriva.

Banjac je podsetio da su novim Zakonom o energetici iz decembra 2014. godine, olakšana procedura i osigurni investicioni uslovi za poslovanje sa biomasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: