"Prokop više neće biti ruglo" FOTO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da radovi na budućoj železničkoj stanici "Prokop" dobro napreduju i najavio da će biti završeni do 27. januara 2016.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

15:47

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je na gradilištu kazao da je zadovoljan radovima koje je obavio Energoprojekt, i time što će Železnice Srbije uskoro da cenu spuste sa projektovanih 28 miliona evra, na 25,7 miliona evra.

Vučić je naglasio da su radovi u Prokopu počeli pre 41 godinu, još 1974. i da su 1996. sasvim prestali.

"U izbornim kampanjama su svi govorili da je to ruglo. Mi pokazujemo da možemo da radimo i da napravimo da ovo bude jedna od najmodernijih stanica u ovom delu Evrope. Verujem da će radovi biti završeni na vreme", kazao je premijer.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima za nastavak radova na Prokopu potrebno je da se obezbedi još novca, što je, kako je rekao Kuvajtski fond za razvoj ponudio da finansira, ali da će država pokušati ta sredstva da obezbedi iz sopstvenih izvora.

"Treba da obezbedimo još pola novca. Postoji kuvajtska ponuda, ali smatramo da postoji mogućnost da to rešimo na drugačiji način iz sopstvenih izvora. Ali, u svakom slučaju, ni dana neće kasniti radovi na stanici Prokop", istakao je Vučić.

Po Vučićevim rečima, radove u Prokopu izvode domaće kompanije koje koriste domaći materijal i komponente, dok se uvozi samo ono čega nema u Srbiji.
Foto: Tanjug
Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je poseta Vučića Prokopu - za razliku od prethodnih premijera, najbolji dokaz da će stanica biti završena.

"Naš je zadatak da poštujemo rokove, da ubrzamo projekat, ako može i pre roka. Za razliku od prethodnih vlada mi manje pričamo, a više radimo", kazala je Mihajlović.

Naglasila je da je završetak radova preduslov da stanica "Prokop" preuzme zadatak glavne putničke železničke stanice u Beogradu i time se oslobodi važno građevinsko zemljište gde je sada glavna stanica.
Foto: Tanjug
Direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić kazao je da će gornji deo Prokopa biti komercijalan i da ima zainteresovanih za to.

Prva faza rekonstrukcije železničke stanice Beograd-Centar u Prokopu počela je 3. decembra 2014, kada je Železnica Srbije najavila da bi radovi trebalo da se završe za 420 dana.

Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.
Foto: Tanjug
Radove izvodi konzorcijum firmi Energoprojekt opreme, u kojem su i Energoprojekt niskogradnja, Energoprojekt visokogradnja, ZGOP i AŽD.

Prva faza izgradnje stanice "Prokop" obuhvata rekonstrukciju ranije položenih koloseka radi povećanja propusne moći stanice.
Foto: Tanjug
U okviru prve faze biće izgrađeni treći, četvrti, sedmi i osmi kolosek, rekonstruisani postojeći deveti i deseti kolosek, nabavljen materijal za gornji stroj za prvi i drugi kolosek, završeni zanatski radovi, elektro-energetske instalacije i telekomunikacioni sistemi u pothodinicima i na peronima, montiran sistem za obaveštavanje putnika.

Kroz Prokop sada prolaze samo vozovi gradske železnice, a posle završetka radova, tuda će moći da saobraćaju i lokalni, regionalni i medjunarodni putnički vozovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: