5.000 ICT inženjera donosi 3 mlrd.€

Radikalne reforme u javnom sektoru i stvaranje konteksta za investicije u prioritetnim sektorima, suštinske su stvari koje će biti sprovedene u narednom periodu

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

10:26

Default images
Foto: Thinkstock

"Ono na šta bi trebalo računati je rast ekonomije u realnom sektoru - rast poljoprivrede i na poljoprivredi zasnovane prehrambene industrije, rast energetike, infrastrukture i grana koje imaju visok nivo tehnološkog razvoja, pre svega informacione i komunikacione tehnologije", izjavio je selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Đuričin.

On je ukazao da Srbija ne sme da se preda, bez obzira što ima kašnjenje u razvoju, već mora da prati razvoj upravo u onim granama koje su osnova nove industrijske revolucije.

Đuričin je ukazao da je jedan profesor univerziteta, koji je i vlasnik veoma ugledne ICT kompanije, dao projekciju da bi Srbija za tri godine mogla da zaposli 5.000 inženjera u ICT sektoru, što bi značajno doprinelo izvozu ove vrste usluga iz Srbije.

Njegova projekcija je bila da bi to moglo našoj zemlji da donese do tri milijarde evra, rekao je Đuričin i istakao da je važno te ljude zadržati i dati im priliku da rade.

On je istakao da Srbija ne može u Evropu sa ovakvim makroekonomskim performansama, sa ovim nivoom dohotka i ovakvom uredjenošću sistema.

"Nas niko neće primiti da u integraciju koja već postoji, unesemo svoje nasleđene probleme. Evropa ne želi novu Grčku niti da rešava nove probleme. Ako želimo da smo deo EU, onda moramo da budemo efikasna i sređena zemlja koja ima održivu zaposlenost", rekao je Đuričcin.

On je ocenio da bi Srbija trebalo da postane "ugodno mesto za investicije, za rad i za život" i tek kada to postanemo, ići ćemo putanjom ubrzanja ulaska u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: