Vlahović: Da se nastave reforme

Neophodno je da Vlada Srbije nastavi strukturne reforme, a pre svega restrukturiranje javnih preduzeća, saglasni su učesnici Kopaonik biznis foruma.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

16:08

Default images
Foto: Tanjug

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da da je na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu postignuta saglasnost svih učesnika da je neophodno da Vlada Srbije nastavi strukturne reforme, a pre svega restrukturiranje javnih preduzeća.

"Restrukturiranje javnih preduzeća je najvažniji reformski proces koji dobrim delom mora da bude završen u ovoj godini, jer će se bez toga izgubiti efekti fiskalne konsolidacije koji Vlada Srbije sprovodi", kazao je Vlahović agenciji Beta na završetku trodnevnog Biznis foruma.

Vlahović je istakao da su se na tom skupu čule i različita mišljenja na koji način bi bilo najbolje podešavati monetarnu politiku kako bi i ona bila u funkciji fiskalne konsolidacije.

Deo stručne javnosti, kako je precizirao, smatra da treba napustiti politiku ciljane inflacije, dok drugi deo smatra da je moguće zadržati ciljanu inflaciju, ali sa blagim monetarnim popuštanjem koje ne bi negativno uticalo na kretanje kursa dinara.

"Privreda je u recesiji i država mora da vodi ekonomsku politiku koja će biti investiciona, što znači da je važno da kapitalna ulaganja ove godine ne budu manja od tri odsto bruto društvenog proizvoda koliko je planirano i budžetom", rekao je on.

Po oceni Vlahovića, jedan od predloga za Vladu Srbije je i da se razmisli o osnivanju garantnog fonda koji bi bio podsticajan za mala i srednja preduzeća.

Vlahović je najavio da će jedna od glavnih, ako ne i glavna tema narednog Kopaonik biznis foruma, biti reforma sistema obrazovanja, pre svega višeg i visokog.

Kako je objasnio, bez te reforme teško je očekivati da Srbija dobije lidere koji će je voditi u budućnosti.

Na pitanje koji su mogući izazovi za vladu da odustane od strukturnih reformi, Vlahović je kazao da je najveći izazov što su reforme u kratkom roku biti bolne, što znači da neće dati efekte koji će građani osetiti kao svoj boljitak i zbog toga može da dođe do fiskalnog popuštanja.

"Vlada ne sme da popusti u fiskalnoj konsolidaciji, bez obzira na političku cenu, pre svega što sada ima veliku političku podršku, ali i podršku ekonomista i privrednika", kazao je Vlahović.

Po njegovoj oceni, ovo je bio jedan od najuspešnijih Kopaonik biznis foruma, koji je okupio više od 600 učesnika, a uskoro će biti objavljeni zaključci sa tog skupa koji će biti dostavljeni Vladi Srbije, kako bi postali sastavni deo ekonomske politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: