Pristupanje EU košta, ali i vredi

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji teško je za njenu privredu jer donosi konkurenciju i troškove za usklađivanje sa standardim

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

19:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, pridruživanje Evropskoj uniji donosi i velike koristi, rekla je pomoćnica ministra privrede Srbije Jelena Popović.

"Kompanija koja uvodi standarde snosi određena ulaganja, ali jasno je da je krajnji rezultat znatno veći od troškova", rekla je Popovićeva.

Standardi omogućavaju trgovinu na evropskom tržištu koje se odlikuje velikom platežnom moći, rekla je ona i dodala da je studija Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) pokazala da uvođenje standarda doprinosi porastu godišnjih prohoda između 0,5 i 15 odsto.

"Što se privreda bolje prilagodi biće lakše nakon pristupanja EU", kazala je Popovićeva, dodavši da je prilagođavanje evropskim standardima i sada značajno budući da je EU najveći trgovinski partner Srbije sa udelom od 61 odsto i u uvozu i u izvozu.

Srpska privreda je već upoznata s neophodnošću uvođenja standarda, rekao je Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, istakavši da je privreda Srbije izvozno orijentisana ka EU i da je od 2008. godine zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pokrivenost uvoza izvozom u trgovini sa EU porasla sa 40 na 70 odsto.

On je ocenio da je moguće da će institucionalna konstrukcija EU da se menja s obzirom na probleme sa kojima se Unija suočava, ali da će kretanje robe, kao jedna od sloboda na kojima je zasnovano ujedinjenje Evrope, sigurno ostati u centru integracija.

"Opšta ocena je da je Srbija pokazala zavidan stepen pripremljenosti, što treba da bude podsticaj da unapređujemo rad sa stručnim telima, posebno s telima zainteresovanih grupa bez čijeg uključivanja nećemo imati adekvatnu pregovaračku poziciju", rekao je Majstorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: