Problemi NIS dinar, nafta, sankcije

Naftna industrija Srbije je na predstavljanju rezultata saopštila da će u 2015. ukupne investicije kompanije biti manje nego prethodni godina iz više razloga.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.03.2015.

13:48

Default images
Foto: NIS

Generalni direktor Kiril Kravčenko objasnio je da su osnovni razlozi spoljne okolnosti, kao što su pad drastičan cena nafte na svetskom tržištu, pad vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, sankcija uvedenih Gasprom njeftu, koji je većinski vlasnik NIS-a, dugova državnih kompanija prema NIS-u, kao i opšteg pogoršanja ekonomskih prilika u zemlji i svetu.

Kravčenko je naveo da su u prošloj godini povećana i izdvajanja NIS-a u budžet Srbije i da ona sada premašuju 15 odsto prihoda nacionalnog budžeta.

Dugovanja državnih preduzeća prema NIS-u iznose 59 milijardi dinara, istakao je on i dodao da očekuje da će najveća stara dugovanja Petrohemije i Srbijagasa biti vraćena za 2,5 godine, jer je NIS sa državom sklopio Memorandum o vraćanju tih dugova, dok je polovina duga Er Srbije od 30 miliona evra već vraćena NIS-u, a druga polovina će biti do kraja marta.

NIS je najavio i da će u narednih nekoliko meseci otpustiti više od 200 ljudi, zbog otežanih uslova poslovanja.

U razgovoru sa novinarima generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da će ti radnici, koji su proglašeni za tehnološki višak, dobiti dvostruko veću otpremninu od radnika preduzeća u restrutiranju, odnosno 400 evra po godini staža.

On je precizirao da je u toj energetskoj kompaniji terenutno zaposleno 5.000 radnika, a da sa radnicima anagažovanim na lizing radi ukupno 11.000 radnika.

Prema rečima Kravčenka, otpuštanje više od 200 radnika zaposlenih u NIS-u je "prinudna mera", kojoj su prethodili rezovi u menadžmetu i zamena stranih menadžera domaćim i rezanje beneficija menadžerima.

"Najviše ćemo uštedeti na menadžerima i zameni stranih domaćim", rekao je on i napomenuo da je namera da 95 odsto menadžera bude iz Srbije.

Kravčenko je danas objavio revidirane podatke konsolidovanih finansijskih izveštaja, koji su urađeni po međunardnim standardima, prema kojima je NIS u 2014. imao pad čistog profita za 42 odsto.

Čist profit NIS-a u prošloj godini bio je 27,8 milijari dinara, što je 42 odsto manje nego u 2013. Prema podacima te kompanije, samo uticaj negativnih kursnih razlika na finansijske rezultate je iznosio 13,2 milijarde dinara.

"U suštini danas smo se suočili sa krizom koju smo preživljavali 2008. Ipak, tekuća situacija je složenija pre svega zbog rekordno niskih cena nafte, konkurencije i rastućih tehnoloških potreba", navodi se u negovoj izjavi.

Kako je istakao Kravčenko, u ovoj godini dodatno opterećenje za poslovanje biće pad cena gasa.

Nastavlja se modernizacija Rafinerije Pančevo

NIS će u ovoj godini nastaviti modernizaciju Rafinerije Pančevo, u šta će biti uloženo 300 miliona dolara, najavio je Kravčenko.

Posao je već počeo, pre nedelju dana je na tenderu izabrana kompanija partner, radiće se na uvođenju tehnologije koksovanja, a ceo posao treba da bude završen početkom 2019. godine, rekao je Kravčenko, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate poslovanja NIS-a u 2014. godini.

On je u ovoj godini najavio i nastavak realizacije projekta Termoelektrane-toplane Pančevo u saradnji sa ruskim partnerom, u šta će biti uloženo 150 miliona evra i u vetropark Plandište u saradnji sa partnerom iz Kine, u šta će biti investirano oko 150 miliona evra.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija Gaspromnjeft, a najveći manjinski vlasnik je Republika Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: