Mali: Beograd s metroom ulazi u EU

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se radi na pripremama studija za izgradnju metroa u glavnom gradu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

12:16

Default images
Foto: Tanjug

Mali je izrazio nadu da će "Beograd s metroom ući u Evropsku uniju".

"Celu godinu smo posvetili tome da uradimo smart studiju, dok paralelno u saradnji s Ministarstvom finansija radimo na finansijskoj konstrukciji. Gledamo da to bude model javno-privatnog partnerstva. Metro je strateški važan projekat za Beograd i ne možete da donesete tu odluku o načinu na koji će biti građen za nedelju-dve", rekao je Mali u intervjuu za Nedeljnik.

On je dodao da se već obavlja evidencija broja putnika, nakon čega će uslediti analiza protoka saobraćaja.

"Radimo na tome da definišemo koncepciju i strategiju razvoja 'BG voza', koji je komplementaran s metroom. Metro mora da bude integrisani deo saobraćaja u Beogradu. Nadam se da ćemo do kraja godine imati i to rešenje kako bismo onda zajedno s francuskom vladom definisali gradnju metroa. Metro je važan, ali ne smemo da napravimo nijednu grešku. I siguran sam da će Beograd s metroom ući u Evropsku uniju", rekao je gradonačelnik Beograda.

Govoreći o planovima za razvoj glavnog grada, Mali je rekao da se za desetak dana završava konkurs za sređivanje tri gradska trga - između dve Skupštine Srbije, Terazije i Trg Republike.

"Kao i većina Beograđana smatram da ti trgovi nisu baš reprezentativni centar jedne evropske metropole, što je naš cilj. Planiramo da napravimo veliku pešačku zonu u centru Beograda po ugledu na Prag - od Zelenog venca i Brankove ulice, preko Pariske i Tadeuša Košćuškog, pa do Braće Jugovića i Doma Vojske uz izmeštanje autobuskog terminusa na Trgu Republike. I to bi trebalo da se realizuje za tri godine, do kraja mog mandata", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, centar Beograda biće bez automobila, s novim podzemnim garažama i sa "ekološkim konceptom".

Mali je dodao da Beograd ima potencijala da bude jedna od najlepših svetskih metropola, ali da je za tako nešto potrebno da se ulaže u infrastrukturu, poveća broj mostova ili završi projekat "Beograd na vodi", nakon čega će Beograda biti "rame uz rame s glavnim evropskim gradovima".

"Prošle godine smo imali 1,5 miliona više noćenja - za 14 odsto više nego 2013. Na dobrom putu smo da se potvrdimo kao važna turistička destinacija za ovaj region. Napredujemo, ali moramo još da povećamo broj turističkih sadržaja. Moramo da se bavimo kulturnim događanjima kao što je Fest. Domaći zadatak koji sam dao sekretaru za kulturu za ovu godinu jeste da svih 11 manifestacija koje Beograd organizuje - moraju da budu najbolje do sada", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: