Slovak saboter, Esmark ne odustaje

Prvi čovek Esmarka Džejms Bušar potvrdio je da je podneo krivičnu prijavu protiv Petra Karamaša zbog toga što je, kako kaže, sabotirao kupovinu srpske železare.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

08:16

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Tužba je podneta nadležnom sudu u Pensilvanij protiv slovačkog biznismena zbog sabotiranja procesa privatizacije Železare Smederevo i prekinutog procesa preuzimanja te kompanije, kaže Bušar za Blic.

Kamaraš se tuži i zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacija i nefer konkurencije. Bušar je objasnio kako je Kamaraš vodio pregovore, u kom svojstvu i na koji način ih je sabotirao, ali nije naveo kako je moguće da je jedna tako velika kompanija imala neograničeno poverenje u njega i kako je jednom čoveku prepustila ceo posao pregovora.

Esmark u saopštenju čak navodi da je Kamaraš zanemario lojalnost i praksu etičkog poslovanja prema kompaniji Esmark Jurop i njenim partnerima time što je u tajnosti sačinio takozvani "Plan B".

Posledica takvog Kamaraševog plana je okončanje pregovora sa Esmarkom oko privatizacije Železare Smederevo, što je omogućilo slovačkom biznismenu da osujeti nastojanje Esmarka da privatizuje Železaru i da uzurpira priliku da predvodi novi upravljački tim za Železaru i da, ako uspe u tome, profitira i ostvari svoje povoljne aranžmane oko snabdevanja rudom, navodi se u saopštenju.

Kamaraš je, kako se navodi, mogao da postigne svoj krajnji cilj samo zloupotrebom poverljivih informacija koje je dobio od kompanije Esmark Jurop, i još je dodatno ubedio članove Privatizacione komisije da glasaju protiv te kompanije.

Esmark Jurop i Bušar Grupacija traže zbog svega toga odštetu u iznosu od više od 100 miliona dolara, navedeno je u saopštenju.

Sa druge strane, Bušar je u intervjuu Blicu izneo grandiozne planove koje i dalje ima za srpsku čeličanu, navodeći da je Esmark već pripremio plan restrukturiranja Železare koji omogućava sigurnu budućnost za 5.300 zaposlenih.

"Ne odustajemo od Železare. Kao što smo to saopštili i u zaključcima pregovora u Pitsburgu prošlog meseca, želimo da počnemo poslovanje u Srbiji", kaže Bušar.

Američka kompanija Esmark će se uprkos neuspešnim pregovorima o preuzimanju Železare u Smederevu prijaviti na tender za izbor menadžerskog tima koji će rukovoditi srpskom čeličanom.

Kako kaže Bušar, njihova namera je da Železarom upravljaju narednih osam meseci a da najkasnije u januaru sledeće godine preuzmu većinsko vlasništvo u toj kompaniji.

Esmark, poručuje on, i dalje veruje da ima poslovni plan i menadžment svetske klase koji bi smederevskoj čeličani mogao da obezbedi najbolju budućnost. "Biznis plan koji smo uradili nije ni dolarom finansiran od srpske vlade. Zajedno sa mrežom naših partnera širom sveta, od Azije do Severne Amerike, sigurno ćemo uspeti da pokrenemo planiranu proizvodnju bez učešća bilo kog trećeg igrača u ovom poslu",kaže Bušar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: