Lavrov Srbiji: Učvrstimo veze

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na učvršćivanje bilateralnih ekonomskih odnosa Rusije i Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

14:02

Default images

To se navodi u poruci ruskog ministra, koju je na otvaraju Druge rusko-srpske privredne izložbe i Beogradskog foruma pročitao ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

U poruci Lavrova se navodi da bilaterani odnosi dve zemlje beleže pozitivnu dinamiku, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji. Lavrov je ocenio da će privredna izložba biti korisna za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije.

Čepurin je kazao da rusko-srpska poslovna saradnja raste i jača u kontinuitetu i naveo da je prošle godine robna razmena dve zemlje iznosila 3,1 milijardu dolara, što je povećanje za 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

On je istakao da je Rusija jedna od prve tri zemlje sa kojima Srbija ima najveću spoljnotrgovinsku razmenu.

Ministar spoljnih posova Srbije Ivica Dačić je potvrdio da su trgovinski donosi Srbije i Rusije u stalnom usponu, i ocenio da postoji značajan prostor za unapređenje i dinamičniji rast saradnje.

Dačić je rekao da je Srbija zainteresovana za rast i unapređnje u saradnji sa Rusijom u oblasti energetike, infrastrukture, turizma. Prema Dačićevim rečima, ruske kompanije su u Srbiji prisutne u bankarstvu, železnici, ali da je želja Srbije da Rusi budu prisutni i u drugim privrednim oblastima.

Izložba "Ekspo Rusija-Srbija 2015" i Beogradski poslovni forum, na kom učestvuje oko 100 preduzeća iz Rusije, Srbije i drugih zemlaja, biće otvoreni do 6. marta u hotelu "Metropol".

Tokom izložbe biće potpisan i trilateralni investicioni sporazuma o izgradnji fabrike za proizvodnju kotlova na pelet u Vranju. Organizatori su najavili i okrugle stolove o saradnji u energetici, saobraćaju, poljoprivredi, medicini i obrazovanju.

Izložbu organzije Asocijacija za organizaciju sajmova "Zarubež ekspo", a suorganizatori su Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM) i Privredna komora Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: