MMF: Zabrinjava javni dug Srbije

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim upozorio je da je javni dug u Srbiji narastao do zabrinjavajućeg nivoa.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

12:34

Default images
Foto: Thinkstock

On je ocenio da porast javnog duga čini nestabilnim finansijski sektor i istakao da je očuvanje njegove stabilnosti od najvećeg značaja za državu.

Deheng je ukazao i na visok stepen nenaplativih kredita banaka u Srbiji, što slabi bankarski sektor.

Obnavljanje stabilnosti finansijskog sektora i sporovođenje strukturnih reformi su od najveće važnosti za srpsku ekonomiju i jedan od tri stuba novog aranžmana s MMF-om koji je odobren 23. februara, naglasio je Deheng na panelu o makroekonomskoj stabilnostina na Kopaonik biznis forumu 2015.

Deheng je istakao da su za očuvanje finansijskog sektora potrebna finansijska sredstva, ali će troškovi toga biti visoki, upozorio je on i ocenio da fiskalna konsolidacija može da otvori nov prostor za rast ekonomije.

Govoreći o nenaplativim kreditima banaka u Srbiji, Deheng je upozorio da je njihov procenat visok i to slabi bankarski sistem, a to znači i smanjivanje tražnje za novim kreditima.

Stalni predstavnik MMF-a je preneo obećanje Vlade Srbije da će rešiti taj problem.

Govoreći o trećem stubu novog aranžmana s MMF, Deheng je rekao da se on tiče smanjenja plata i penzija i državne pomoći, odnosno subvencija, koje su neophodne u sprovođenju strukturnih reformi i same po sebi su veoma važne.

"Uspeh celokupnog aranžmana je uslovljen reformama, koje je podržala i EU, ali sa ograničenjem", rekao je Deheng.

Kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, Deheng je podsetio da je vlada njih počela prošle godine izmenama Zakona o radu, o prostornom planiraju i izgradnji, o privaticije i "te promene su bile teške, ali neizbežne".

Deheng i izrazio nadu da će vlada uspeti da sprovede te reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: